Thunholm: Vi är för dåliga – det behövs en app för protester i det här landet 

Vi är usla på att protestera i Sverige, menar Fredric Thunholm, och ser ett demokratiskt problem i det: Vi är lättstyrda. Lösningen kan vara att skapa ett Uber för demonstranter. En app för gig-jobb i protestbranschen. 
Fredric Thunholm har förslag på en ny tjänst.
Vi har förlorat förmågan att protestera, skriver Fredric Thunholm. Foto: Carl-Olof Zimmerman, Gustaf Månsson / SvD / TT

En konstig grej med det här landet, är hur vi reagerar på saker som är dåliga. Ofta gör vi det inte alls. Sverige måste vara det enklast styrda landet i Europa, kanske i världen. Vi som råkar bo här finner oss tydligen i vad som helst. Innan jag fortsätter är det bäst att precisera vad jag menar med ”dåliga saker”. Jag menar saker som stora grupper är eniga om, är helt åt helsike. Inte konstigare än så. Jag tar ingen politisk ställning och tendensen är oavsett densamma i alla läger.  

Vi har förlorat förmågan att protestera, helt enkelt. Det finns nog en klassdimension här, där överklassen inte behöver protestera, arbetarklassen har fullt upp med att hålla sig flytande, och medelklassen minsann visst protesterar. Men då genom att skriva en engagerad, kanske rent av ilsken, status på Facebook. Som sedan delas av många i närförortens lokala Facebookgrupp.  

DET LEDER BARA TILL MER CONTENT 

Jag är inte bättre själv, vill jag poängtera. Jag är hopplös. Bedrövlig! Förr knöt jag i alla fall näven i fickan, nuförtiden orkar jag inte ens det. Jag tycker att det liksom stramar i knogarna när man gör det. Det värker lite efteråt, eller kanske inte värker, men det känns lite stumt, om du fattar? Det är kort sagt inte värt det.  

Visst kan opinioner skapas för stunden. Men allting blåser över. Det spelar inte någon roll. Inget spelar någon roll.

Vi kan ta en höjd pensionsålder som exempel. Nu är den 66 år, ganska snart kommer den höjas ytterligare. Det är säkert rimligt och rationellt. Samtidigt är det många som tycker att det är helt åt helsike. Men vi skulle kunna höja den till 70, eller 80 om vi vill. Det enda det hade lett till är – content. Innehåll, som vi brukade säga hemma på gården. P1-content, Twitter-content, SVT-content, och så vidare in i oändligheten. Det skulle vara upprörda röster i radion. Arga artiklar hade skrivits. Kanske hade någon hotat med strejk, rent av. Men sedan hade det ebbat ut. 

JÄMFÖR MED FRANKRIKE 

Vad jag säger är att inget är för extremt för politiker att genomföra. De enda som eventuellt tar strid mot det, är andra politiker. Det kan utgöra ett hinder i stunden. Men går samtidigt att förhandla sig runt. 

Vi kan jämföra med Frankrike, där det räcker med att jordbruksministern har twittrat något som kan tolkas fel, för att sextusen bönder ska köra sina traktorer till Paris och spärra av all trafik, dumpa fyratusen ton gödsel på Place de la Concorde, förgifta Seine och ta statstjänstemän som gisslan. Vi är motsatsen.  

Jag tror att många i medelklassen ändå är lite sugna på protester. Vi har bara inte riktigt tiden. När i hela friden ska man hinna med det? Jag kan bara prata för mig själv men jag har ju knappt tid att leva för tusan. 

Här finns, som den uppmärksamme läsaren har noterat, en affärsmöjlighet. I en smart och smidig app skulle vi som saknar tiden men absolut har viljan, kunna köpa protest-tjänster av människor med mer tid. Det leder till möjligheter för den som idag arbetar som free agent. En person som kanske kör avfall till soptippen, hämtar soffor som folk köpt på Facebook och åker elsparkcykel med någons mat i en kubformad väska på ryggen, skulle dessutom kunna protestera. Mellan matleveranserna.  

INGA DREADLOCKS, TACK 

Jag, som kanske blir arg på höjd pensionsålder, inflationen eller tycker Rasmus Paludan är dum som eldar koranen hela tiden. Jag kan lägga ut att jag vill köpa tjänsten motdemonstration när Paludan är i farten. Då kan människor ge mig anbud på den tjänsten och så kan jag välja någon demonstrant som lägger ett lågt bud och/eller har en rating på över 4,8 av 5. Och som gärna ser trevlig och engagerad ut på profilbilden. Gärna proper. Någon som kanske har en trevlig skjorta och ett par välsittande chinos. Jag tror nämligen inte att sådana där filurer med dreadlocks och kanske en ring i näsan, är så bra som demonstranter. Det blir lite klyschigt. Är du med? Om det i stället kommer människor som ser ut som elevrådet på Östra Real och limmar fast sig på motorvägen, tja, det är något annat, det. 

Det vore bra för både ekonomin, ojämlikheten och demokratin. För mig, som saknar tid men har pengar, skulle det innebära att jag går från att inte delta i en enda motdemonstration, till att via appen kanske ha råd att låta fem stycken gig-demonstranter delta. Och när jag väl är inne i appen (som kanske heter Protestly eller kanske Activistify, jag vet inte, det finns andra som är bättre än jag på att hitta på namn) kanske jag ser fler saker att protestera mot.

Höga matpriser! Orimligt höga! Jag hyr en hel liten grupp som får sitta utanför ICA i Farsta Centrum och hindra besökare från att gå in. Den sortens aktivism kostar mer men är ändå inte orimligt dyrt, tänker jag. Det är heller inte omöjligt att annonsörer går in och sponsrar. Kanske inte ICA i precis det här fallet, men du fattar principen. 

Jag klickar i pluspaketet och får då hundra arga tweets och en upprörd ledare i en lokal morgontidning samt en extra cheeseburgare när jag beställer en meny på Brödernas. 

DET ÄR BARA PYTTIPANNA 

Säg då att varje medelklassperson (räknat på 40% av befolkningen över 16 år) köper ett demonstrations-gig från en gig-demonstrant var tionde dag. Det blir drygt 30 miljoner gig. Och jag tror att det är lågt räknat, för nu kommer det bli kul att engagera sig! Det är lätt att man spontanshoppar lite när man väl är igång. Stänga biblioteket i Hallby? Nej! Det protesterar jag (eller: Sebastian, 19 år, student) mot!

Vad i hela friden? Biff Rydberg på Riche har brutit fyrahundrakronorsvallen! Nej nu. Det protesterar jag (eller: Hazrad, 31 år, papperslös) mot! Jag kan själv välja skylttext och skriver ”Det för Guds skull bara pyttipanna”. Jag köper tilläggstjänsten, där någon plåtar Hazrad utanför Riche med skylten och sprider den i sociala kanaler. Den blir Veckans Raket i Protestlys community. 

Vart var vi? Just det. Närmre en halv miljard i intäkter alltså. Och instegsjobb för massor av unga hungriga (och för all del äldre och hungriga) där ute. Och framför allt en otrolig vitalisering av hela samhällsdebatten. Som kommer leda till bra saker.  

Nästa gång en politiker tänker försvara de höga elpriserna, eller bara låtsas som att det regnar, vet den personen att det mycket väl kan stå hundra personer utanför huset och hötta med nävarna nästa dag.  

Fredric Thunholm är kommunikationsstrateg på mediebyrån Wavemaker och har bloggen ”Tänk på döden”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Trapets