”Trump gillar Trump. Basta!”

I onådens år 2020 är Trump min fiendes fiende.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT

Förra SVT-chefen Eva Hamilton har påpekat, att det finns en svensk konsensus om att Donald Trump är en farlig idiot.  Givet en så fundamental oduglighet, har han levererat förvånansvärt bra.

Ekonomin gick pre-corona bättre än under Obama. Inte bara gällande tillväxten generellt utan också på områden som fattigdomsbekämpning, arbetslösheten bland minoriteter, realinkomster, samt industrijobben, vilka slutade sjunka och tvärtom blev fler.

De hårda nyporna vid gränsen, alltså betoningen av legal invandring, ter sig välmotiverade i en tid när alla demokratiska presidentkandidater uttalade sig för fri sjukvård även till illegala.

Omvänt har han genom genom First Step Act reformerat kriminalvården i humanitär och rehabiliterande riktning. (Intressant i sammanhanget är Joe Bidens förflutna som förkämpe för hårdare straff och massinlåsningar, vilket drabbade svarta hårt.)

Trumps coronahantering lämnar jag därhän. Låt mig ändå nämna att hans beaktande av ekonomiska och psykologiska hänsyn ligger närmre den svenska linjen än Biden/Harris, vilka krävt hårdare lockdown och masktvång utomhus.

IS är förintat, inga krig har startats. Och fredsavtalen mellan Israel och flera arabstater är förstås en stor framgång.  De här argumenten biter förstås inte på Trumphatarna.  Men det är ju inte mot en fantasipresident på film/TV han ska prövas, utan mot det konkreta alternativet.

Bidens demokrater, alltså.  Biden menar att Amerikas själ är i fara. Trumps förmenta moraliska uselhet är själva utgångspunkten för hans kampanj. “Urscenen” är statykravallerna i Charlottesville 2017, där Trump ska ha kallat högerextremisterna “fine people”.

Problemet är bara att det inte stämmer.  Det var de fredliga demonstranterna, i båda läger, som av Trump kallades “fine people”. Inte extremisterna. Här ett avståndstagande av flera: “I’m not talking about the neo-Nazis and the white nationalists — because they should be condemned totally.”

Bidens kampanj grundar sig alltså på “fake news”; en lögn. Och medierna bidrar tjänstvilligt. Så till den grad att Trump av moderatorerna i både den debatt och de town halls som avhållits, konfrontrerats med anklagelsen att han skulle stödja vit makt. Medan Biden slapp uttala sig om våldsutbrotten under vänsterflagg. (Min gissning är att Trumps narcissism är inkompatibel med raslig tribalism. Trump gillar Trump – och dem som gillar Trump. Basta!)

Men ljugandet stannar inte där.

Det omfattar också de mest kända fallen av polisvåld vilka ansetts bevisa “systemic racism”.

Fast dessa händelser belyser väl ändå ett rasistiskt mönster? Inte enligt data. Svarta skjuts inte oproportionerligt ofta av polisen, givet olika gruppers brottsaktivitet.

När demokraterna utnyttjar dessa tragedier till att sprida hat och konspirationsteorier, blir följden att såväl civila som poliser dödas och misshandlas på gator och torg. Samtidigt som enorma ekonomiska värden går till spillo, inte minst småföretag drivna av minoriteter.   Ledande företrädare som Nancy Pelosi och Alexandria Ocasio-Cortez har rentav antytt att de stöder kravallerna.

Exit sanning. Exit rättstat. Exit lag och ordning. Och in med samhällsomstörtande idéer om “systemic racism”, “defund the police” och så kallad “Critical Race Theory”.

CRT går ut på att socioekonomiska skillnader mellan svarta och vita enbart beror på rasism (och inte på sådant som när/frånvaron av fäder och utbildningskultur).

På CRT-kurser lär sig vita skämmas över sin hudfärg. De ska självuppoffrande stå tillbaka vid anställning/utbildning. Meritokratiska värderingar slängs i papperskorgen. Relationen mellan raserna förgiftas. Svarta fråntas agens och uppmuntras till offertänkande.

Men hur ska svart och vit arbetarklass känna solidaritet om de bringas tro att de står i slavägar/slav-förhållande till varandra? Och vilket “vitt” företag vågar anställa svarta, om dörren därigenom öppnas för rasismanklagelser vid utebliven befordran?  I CRT-hjärntvätten ingår också att begrepp som vetenskap, punktlighet och individualitet kopplas till “whiteness”. Där har ni den verkliga rasismen! Trump har nu – tack och lov – förbjudit CRT-propagandan på federala myndigheter, där den spridit sig som ogräs.

Är han en ömsint vårdare av Amerikas själ? Sannerligen inte. Men i onådens år 2020 är han min fiendes fiende: fiende till pöbelvälde, offerkult, cancel culture och identitetspolitiskt driven rasism.

Förhoppningsvis är också Biden det. Men förmår han hålla emot de farliga idioterna i egna partiet? Även den frågan borde bekymra Amerikas alla själavårdare.

PS

Rättsstatliga principer och likabehandling har stått i förgrunden också när Trump slipat bort det värsta av Title IX.

Title IX är en gammal lag gällande könsrelationer i utbildningsväsendet. Under Obama urartade den till att manliga studenter kunde relegeras för totalt icke-bevisade anklagelser om sexförseelser, utan minsta möjlighet att försvara sig.

Men nu har “den farliga idioten” Trump alltså ökat rättsäkerheten på detta område. Under starka vänsterprotester.

 

Här hittar du alla krönikor