Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Mitt hem är min borg

2018-05-30 18:00

The times they are a-changing. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen citerade Bob Dylan när han talade om en bolånemarknad i förändring på ett SNS-seminarium i slutet av april i år (se reportaget på 28). Thedéen tänkte då på uppstickare som Hypoteket, Stabelo och Enkla, som vill sno kunderna från storbankernas feta hypoteksinstitut.

Bra för kunden, och det drabbar ingen fattig. Inte direkt i alla fall. Storbankerna klarar sig. Och visst förändras tiderna, det finns inget så stabilt som förändring (ja, Dylan). Sverige, som stat och finansiell marknad, däremot behöver knappast lägre bostadsräntor.

På den redan svajiga marknaden är det så här långt främst nyproduktionen som tagit stryk, i synnerhet det exklusiva segmentet. Det ligger i sakens natur; där avkastningen är högst är risken också störst. Än så länge är systemet intakt. Men en bostadsmarknad som hårdlandar är något helt annat.

Alla är inte nödvändigtvis förlorare på en fallande bomarknad. Ta Byggmax, vars vd Mattias Ankarberg intervjuas på sidan 22.

– I tuffare tider tenderar kunderna att handla mer från den som har lågt pris, dessutom kanske du gör mer själv i stället för att anlita hantverkare, säger han.

Fortsätter skulduppbyggnaden tillräckligt länge, kan det bli jobbigt också för lågprisspelare. How does it feel to be without a home, like a complete unknown, like a rolling stone, för att också citera Bob Dylan.

Apropå nyproduktion

Bostadsmarknaden och exklusiv nyproduktion är också ämnet för senaste Affärsmodellpodden. Lyssna på affarsvarlden.se eller där du brukar lyssna på poddar.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet