De som verkligen bestämmer

De som verkligen bestämmer - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

Sverige har de senaste fyra åren regerats av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet. En vänsterregering ledd av Stefan Löfven som gick till val 2014 på att minska klassklyftorna. Så har det inte blivit. Klassklyftorna har ökat. Under Stefan Löfvens regering har miljardärerna blivit 25 procent fler, konstaterade nyligen Expressen. Men inte för att de fattiga har blivit fattigare. På sidan 14 skriver Lotta Dinkelspiel om den ekonomiska utvecklingen i Sverige under den senaste mandatperioden. I grunden har Sverige jämförelsevis mycket små klassklyftor och i fundamentala termer mycket få fattiga. Några grupper halkar efter, inte minst utomeuropeiskt födda.

För den som haft lyckan att födas med några miljoner på banken kunde tiderna inte ha varit bättre. Den ovanligt långlivade högkonjunkturen har såklart gjort sitt, men framför allt är det låga räntor som fått förmögenheter att växa. I stort sett samtliga tillgångsmarknader som börsen och fastighetsmarknaden har gått som tåget.

Det är svårt att se en enskild faktor som påverkar samhällsrättvisan mer än räntan. Alla Löfvens reformer, fullbordade och tilltänkta, är småpotatis jämfört med effekterna av den minusränta som sex riksbanksdirektörer på Brunkebergstorg beslutat om. De rika blir rikare, klyftorna ökar, och det kan varken Löfven eller Kristersson göra något åt. Jag undrar ibland om de folkvalda verkligen förstår vilken fundamental del av samhällsutvecklingen som man har överlåtit till Brunkebergstorg.

Cred till Cornucopia

För ett par veckor sedan skrev jag om att ränteavdraget förmodligen sänks kommande mandatperiod. Där refererade jag till Konjunkturinstitutets prognoser. Dessa siffror är rapporterade av finansbloggen Cornucopia, vilket jag missade att skriva.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.