Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Sällsynt sega processer

2018-06-06 18:00

En av Jan Stenbecks mest kända deviser är att politiken slår pengarna, men tekniken slår politiken. Men underskatta inte politikens makt. USA:s ståltullar och handelskonflikten med Kina är ett aktuellt exempel (läs Jojje Olssons artikel på sidan 28). Det finns fler.

Uppkopplade prylar och elektriska bilar behöver batterier för att fungera. Dessa i sin tur behöver sällsynta jordartsmetaller och andra ovanliga grundämnen för att funka. Sverige har fyndigheter i världsklass. Allt ligger i händerna på australiska och kanadensiska gruvbolag. Men luddiga regelverk och oändliga överklagandeprocesser har gjort att även de rikaste fynden är oexploaterade. Läs Hans Westbergs reportage på sidan 14.

Torsdagen den 7 juni, samma dag som det här numret av Affärsvärlden publiceras, röstar riksdagen om förslaget om vinstbegränsningar i välfärdsbolag ska klubbas.

Det privata omsorgsbolaget Ambeas vd Fredrik Gren verkar inte vara bekymrad inför omröstningen.

– Jag tror inte att Socialdemokraterna hade vågat lägga fram detta totalsågade förslag om de inte visste att det inte skulle gå igenom, säger han i intervjun på sidan 22.

Snart vet vi om han får rätt.

***

I förra veckan blev det klart att Affärsvärlden för 22:a året i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i Hallvarsson & Halvarssons undersökning. Det finns gott om skickliga och pigga konkurrenter, vilket gör det extra kul.

Till alla på Affärsvärlden som bidragit med sitt hårda arbete, till börs- och finansmarknadsproffsen som röstat på oss, och inte minst dig som läsare: ett stort tack!

Chefredaktör

Visby-teaser

Affärsvärlden och Deloitte har totalt tio mycket spännande seminarier spikade och panelerna är i stort sett klara. Bättre än så här har det aldrig varit. Välkomna till Strand­gatan 22 i Visby den 2–4 juli.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet