Sällsynt sega processer

Sällsynt sega processer - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

En av Jan Stenbecks mest kända deviser är att politiken slår pengarna, men tekniken slår politiken. Men underskatta inte politikens makt. USA:s ståltullar och handelskonflikten med Kina är ett aktuellt exempel (läs Jojje Olssons artikel på sidan 28). Det finns fler.

Uppkopplade prylar och elektriska bilar behöver batterier för att fungera. Dessa i sin tur behöver sällsynta jordartsmetaller och andra ovanliga grundämnen för att funka. Sverige har fyndigheter i världsklass. Allt ligger i händerna på australiska och kanadensiska gruvbolag. Men luddiga regelverk och oändliga överklagandeprocesser har gjort att även de rikaste fynden är oexploaterade. Läs Hans Westbergs reportage på sidan 14.

Torsdagen den 7 juni, samma dag som det här numret av Affärsvärlden publiceras, röstar riksdagen om förslaget om vinstbegränsningar i välfärdsbolag ska klubbas.

Det privata omsorgsbolaget Ambeas vd Fredrik Gren verkar inte vara bekymrad inför omröstningen.

– Jag tror inte att Socialdemokraterna hade vågat lägga fram detta totalsågade förslag om de inte visste att det inte skulle gå igenom, säger han i intervjun på sidan 22.

Snart vet vi om han får rätt.

***

I förra veckan blev det klart att Affärsvärlden för 22:a året i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i Hallvarsson & Halvarssons undersökning. Det finns gott om skickliga och pigga konkurrenter, vilket gör det extra kul.

Till alla på Affärsvärlden som bidragit med sitt hårda arbete, till börs- och finansmarknadsproffsen som röstat på oss, och inte minst dig som läsare: ett stort tack!

Chefredaktör

Visby-teaser

Affärsvärlden och Deloitte har totalt tio mycket spännande seminarier spikade och panelerna är i stort sett klara. Bättre än så här har det aldrig varit. Välkomna till Strand­gatan 22 i Visby den 2–4 juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets