Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Jag gillar att lattja med vita viner”

2018-08-29 18:00
Namn: Maya Samuelsson. Ålder: 31 år. Bor: Lägenhet i Stockholm. Familj: Pojkvän, bror, mamma och pappa. Yrke: Sommelier. Håller i utbildningar och provningar på familjens företag Vinkällan samt vinexpert i Nyhetsmorgon på TV4. På fritiden: Reser och tränar.

Som barn drillades Maya Samuelsson i dofter av sin pappa och blindtestade läsk med sin bror. Men det var först när hon i vuxen ålder började tävla i sommelier-SM som hennes verkliga passion för vin föddes.

Våren 2014, inför svenska mästerskapen i sommellerie, besökte Maya Samuelsson sina vänners vinbarer i Stockholm för att låta dem blindtesta henne. En kväll var hon på Gaston i Gamla stan och satt plötsligt med ett glas vitt framför sig. Hon doftade och smakade. Det var tungt, fylligt och oljigt, men hon kunde inte sätta fingret på druva och land. När hon efteråt fick titta på flaskan blev hon förvånad över att se att det var gjort på druvan grüner veltliner från distriktet Wachau i nordöstra Österrike.

– Jag hade druckit en del vin från Österrike tidigare, men det här blev en ögonöppnare. Jag insåg hur cool grüner veltliner-druvan är. Den kan ge ett så stort spann av viner, från krispiga till tyngre, säger Maya Samuelsson.

Hon har befunnit sig i vinvärlden praktiskt taget hela livet. Hennes pappa Dick Samuelsson är kemist, och när hon föddes jobbade han på företaget Vin & Sprit. Bland annat höll han utbildningar på företagets vingård i sydfranska Provence. Maya Samuelsson var ett halvår gammal när hon besökte vingården första gången och 1,5 år när hon var med om sin första skörd. I slutet av 1990-talet startade hennes föräldrar dryckesutbildningen Vinkällan, där hon i dag är delägare, och familjen åkte på flera vinresor varje år. Oftast höll de sig till Europa, framför allt Frankrike, men besökte även vingårdar i USA, Thailand och Sydafrika. Hon och hennes bror fick testa en tesked vin här och där. Det var dock först efter att hon hade fyllt 18 som hon började smaka vin på riktigt. Då gick hon sommelierutbildningen på Vinkällan, mest för att bättre förstå vad hennes föräldrar höll på med. Därefter jobbade hon med sprit och drinkar på barer under flera år innan hon 2013 bestämde sig för att hon ville testa att tävla i vin.

– Det var i och med tävlandet som jag fick en verklig passion för vin. Vissa personer anses vara supersmakare, men jag är inte en av dem. Jag har tränat upp mitt doft- och smaksinne.

Dick Samuelsson hade börjat drilla sina barn i dofter när de bara var några år gamla. Målet var att de en dag skulle bli duktiga vinprovare. Strategin gick ut på att göra dem uppmärksamma på alla möjliga lukter och dofter i vardagen. Han lät dem spänna näsborrarna när något hade möglat i kylskåpet, när en apelsin hade skurits upp, när de hade bromsat hårt med cykeldäcket eller när asfalten blivit våt efter en regnskur.

– På helgerna fick vi dricka läsk ur svarta glas. Min bror och jag tävlade om att komma på smaken på läsken och sedan att hitta rätt märke. Pepsi eller Coca-Cola? Fanta eller Orangina? Det är svårare än man tror att känna skillnaden på päron- och hallonsoda.

Sedan 2017, efter att ha hamnat på pallplats i sommelier-SM tre år i rad, coachar hon sommelier-landslaget – senast under EM i Österrike – och håller i utbildningar och provningar på Vinkällan. Privat dricker hon allra helst champagne men ska hon välja ett riktigt gott, prisvärt vitt vin till en middag med kyckling eller fläsk blir det inte sällan en fyllig grüner veltliner från Wachau, en sådan hon fick testa när hon blev blindad på Gaston för drygt fyra år sedan.

– Jag gillar att lattja med vita viner och lättare kötträtter, säger hon och tipsar om grüner veltliner i kombination med råbiff. Även en fläsksida med gräddsås och smörstekta ärtor funkar fint ihop.

text: Louise Fauvelle

”Jag hade druckit en del vin från Österrike tidigare, men det här blev en ögonöppnare. Jag insåg hur cool grüner veltliner-druvan är.”

Louise Fauvelle

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom