Avtal du kan lita på – när det verkligen behövs

Avtalsguiden i JUNO låter dig skräddarsy dina egna avtal efter behov. Alla avtal är kommenterade av landets ledande experter. ”Man kan lita på att avtalen håller när det verkligen behövs”, säger advokaten Erik Rosén.

Erik Rosén arbetar som advokat på Flood Herslow Holme, där han huvudsakligen är verksam inom corporate commercial, obestånd och tvistlösning. Arbetet innebär ett ständigt flöde av att upprätta nya avtal inom skilda rättsområden – där man trots ett emellanåt hektiskt arbetstempo aldrig får göra avkall på kvalitén.

I Avtalsguiden finns över 300 avtal och bolagshandlingar, både på svenska och engelska, med alternativa skrivningar och klausuler – som kompletteras med checklistor och praktiska råd. Erik Rosén ingår i en referensgrupp för Avtalsguiden och framhåller att han har särskilt stor användning av de djupa kommentarer som finns till varje avtalsområde och de klausuler som kommenteras i varje avtal. 

– Kommentarerna hänvisar till lagrum, relevanta rättsfall och belyser vad man ska tänka på gällande ett visst avtal. Det är mycket mer än bara en mall, och de är skrivna ur ett praktiskt perspektiv. Vanliga kommentarer till lagtexter är mer generella och teoretiska – här får man direkt konkret och användbar hjälp, säger han och fortsätter:

– Genom kommentarerna förstår man bättre varför avtalet bör skrivas på ett visst sätt, syftet bakom en viss formulering eller klausul tydliggörs. Och man kan verkligen känna sig trygg med innehållet i Avtalsguiden och att kommentarerna eller alternativa klausuler till de olika avtalen är användbara i samband med det praktiska arbetet.

”Plocka russinen ur kakan”

Allt innehåll i Avtalsguiden granskas och uppdateras kontinuerligt för att säkerställa att avtalen håller sig à jour med gällande rätt. Erik Rosén betonar att författarna bakom kommenterarna i sig är en garant för en hög kvalité.

– Avtalen är skrivna av högt ansedda specialister inom respektive rättsområde, inte bara duktiga jurister i allmänhet, vilket gör att man som användare kan känna sig trygg. 

Genom tjänsten kan man skapa ett nytt avtal från grunden eller justera ett redan existerande avtal – och därigenom hitta lösningar och få praktisk vägledning i en förhandlingssituation. Erik Rosén berättar att han ofta arbetar med en egen grundmall, ett slags skelett, som han utgår ifrån – och att han i Avtalsguiden hittar vissa formuleringar och klausuler som kompletterar avtalen.

– På så vis kan man plocka russinen ur kakan som förbättrar redan befintliga avtal. Tjänsten innefattar stora delar av det affärsjuridiska spektret, den är i princip heltäckande. Det som utmärker Avtalsguiden är att man får gedigen och utförlig information, säger han.

I Avtalsguiden kan man välja ett modellavtal som är framtaget av en expert eller skapa ett eget avtal genom att plocka ihop de klausuler man önskar, i vissa fall kan man även skapa avtal genom en frågestyrd process. Erik Rosén säger att han uppskattar flexibiliteten och lyfter också fram vissa praktiska fördelar.

– Tjänsten är enkel att använda, det är lätt att förstå uppbyggnaden och hur man ska hitta det man söker. En praktisk detalj är att man kan redigera och spara avtalet direkt i tjänsten eller ladda ner det i word eller pdf, med kommentarer till.

Läs mer om Avtalsguiden här

Fakta:

Norstedts Juridik är marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster. Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Avtalsguiden i JUNO ger dig tillgång till över 300 modellavtal och bolagshandlingar och möjligheten att skapa skräddarsydda, trygga och högkvalitativa avtal. Allt är utförligt kommenterat av våra erfarna experter. Just nu får du prova tjänsten fritt i 14 dagar. Läs mer om Avtalsguiden här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.