Banklösningen fick skidföretaget på fötter igen

Rossignol var snubblande nära att gå i konkurs under finanskrisen. Genom ett bankbyte kunde skidtillverkaren återigen nå expansion. Nyckeln var att få ordning på kassaflödet.
Rossignols vd Bruno Cercley.

Advertisement

”Min bestämda uppfattning är att skidåkning och företagande har en gemensam faktor för framgång och det är att aldrig, aldrig ge upp”, säger Bruno Cercley.

Vi backar bandet till finanskrisen och 2008 när det onekligen såg mörkt ut för företaget som blödde 200 000 euro varje dag. Finanserna räckte bara för att hålla företaget flytande ett halvår. Därefter skulle pengarna ta slut och med dem företagets 101-åriga historia.

Rossignol tvingades då till flera vägval. Förutom det smärtsamma i att behöva avskeda värdefull personal skulle de behöva prioritera hårt i produktutvecklingen.
En annan knut som behövde lösas var hur företaget skulle få ordning på kassaflödet. Förutom att försäljningen var koncentrerad till vinterhalvåret dröjde betalningarna till flera månader efter. Bolagets produktutveckling krävde dessutom finansiering ett år i förväg.

Rossignol satt fast i en rävsax med tolv olika banker. För att få fart på tillväxten igen beslöt sig företaget för att lämna den tungrodda situationen för att försöka lösa all finansiering med en enda bankkontakt. Det blev till slut Collector Bank som genom att sätta sig in i den finansiella problematiken hittade en helhetslösning för varulager och fordringar.
I dealen ingick tjänster som factoring, lagerfinansiering och hyresgaranti. De agerade också strategisk partner vid uppköp av andra verksamheter.

”Inte nog med att Collector Bank höjde vår finansiering. De förstod vår affär och svårigheterna med säsongsvariationen. Bankerna som vi hade tidigare gjorde inte det”, säger Frederic Regert, finanschef på Rossignol.

Kassaflödet stabiliserades vilket gjorde att bolaget kunde agera snabbt på nya tillväxtmöjligheter.

”Redan ett år efter att vi skrivit under avtalet hade vi nått målen. Det var över förväntan”, säger Frederic Regert och avslutar:

”Mitt råd är att ta dig tid att hitta en sann partner. En bank som verkligen förstår dig och din industri.”

Med ett jämnt och balanserat kassaflöde får företag större handlingsutrymme för investeringar och tillväxt. Collector Bank kan ge förslag på åtgärder som stärker kassaflödet och ger mer kontroll över verksamheten. Det handlar inte bara om att korta ner betaltiden och fakturera tidigare. Ibland kan det också vara läge för extern finansiering såsom en revolverande kredit eller genom att utjämna kassaflödet med factoring.

Se filmen där Rossignols ekonomichef berättar hur de räddade affären.