Expertens tips – så blir du en framgångsrik daytrader

Nils Brobacke, chefsanalytiker på CMC Markets, anser att det finns i huvudsak en viktig faktor som avgör hur och om du lyckas med din trading.

Här kan du uppleva en handelsplattform som daytraders använder

Trading innebär att du köper eller säljer tillgång som exempelvis aktier, index, kryptovalutor råvaror eller valutor i syfte att få en positiv avkastning på prisförändringarna. Tidshorisonten kan skifta, en del vill sälja av allt innehav innan dagen är slut s.k. daytraders, andra jobbar mer långsiktigt i flera veckor, s.k. swing-traders.

Många drömmer om ett liv som trader. En del försöker men långtifrån alla lyckas. Kunskap, intresse och undvika känslostyrda beslut är viktiga framgångsfaktorer. Det viktigaste är att man alltid ser till att följa den handelsplan och strategi som man har satt upp för sig själv.
– Efter mer än tio år i branschen har jag haft otaliga möten och samtal med hedgefondsförvaltare, prop-traders och retail-traders. De har lärt mig är att det finns en sak som skiljer en lönsam trader från en icke lönsam – disciplin, säger Nils Brobacke.

Prova på daytrading med ett demokonto hos CMC Markets

Alla traders kan ha dåliga perioder och avkastningen kommer aldrig linjärt, utan marknaden ger och tar. Den stora utmaningen är att kunna hantera de sämre perioderna och inte låta dem kosta dig för mycket.
– Jag har haft äran att träffa Larry Hite (ISAM) för ett par år sedan i London och citatet nedan tycker jag är något att ta med sig, både i tradingen och i livet. “If you don’t bet, you can’t win. If you lose all your chips, you can’t bet.”

Att trading blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren kan delvis ha att göra med den långa uppgången, men framför allt har tillgängligheten till marknaderna förändrats i och med den tekniska utvecklingen. Även kostnaderna har sjunkit och utbudet har ökat. Hos oss på CMC Markets kan man nå över 10 000 produkter i hela världen via en plattform – som dessutom är kostnadsfri, säger Nils Brobacke.

CMC Markets är en nätmäklare som erbjuder Contract for difference (CFD) på aktier, index, kryptovalutor, råvaror, valutor och räntepapper. CFD: er är ett derivat som ger dig rätt till prisförändringen utan att behöva äga den underliggande tillgången.

Riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

Här kan du uppleva en handelsplattform som daytraders använder

Prova på daytrading med ett demokonto hos CMC Markets

RISKINFORMATION

Detta är en annons från CMC Markets. Artikeln är inte skriven av Affärsvärlden’s redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.