Laddar
Innehåll från annonsör

Hög risk = hög avkastning?

Det finns en gammal föreställning att aktier med hög risk också genererar hög avkastning. Det är dock en sanning med modifikation. Hög risk innebär just risk, vilket alltså kan medföra en stor förlust.
Hög risk = hög avkastning? - haraldnissen_binary_6880416.jpg

Den grundläggande portföljteorin om att hög risk alltid skulle medföra en bättre avkastning än aktier med låg risk faller på eget grepp. Om så vore fallet innebär det inte hög risk.

– Mer korrekt är då att uttrycka att högre risk ökar möjligheterna till hög avkastning, men också risken för en större förlust, säger Harald Nissen, portföljförvaltare på ODIN Fonder. Risken innebär graden av osäkerhet knuten till utfallet av en investering.

Riskaktier är sämre på sikt

I praktiken har det visat sig att aktier som är mer riskabla faktiskt ger sämre avkastning än mindre riskabla aktier. I en studie publicerad i Financial Analyst Journal har författarna Baker, Bradley och Wurgler kommit fram till att högriskaktier på lång sikt gav långt sämre avkastning än aktier i bolag med låg risk. Undersökningen utfördes på den amerikanska aktiemarknaden. Under loppet av 41 år hade en investering på 1 dollar i bolag med låg risk ökat till 10 dollar i reala termer, medan en lika hög investering i bolag med hög risk hade minskar till en tiondel – alltså ett realfall med 90 procent.

”Lotteri” lockar investerare

En anledning till att många ändå är villiga att satsa på högriskaktier kan vara investerarnas lockelse till ”lottoaktier”.

– Beteendeekonomer har visat att många dras till investeringar där förväntad vinst är låg, men uppsidan är enorm om de vinner. Detta förstärks av att branschen präglas av höga bonusar om förvaltarna slår marknaden och där kortsiktig avkastning i förhållande till jämförelseindex uppmuntras framför långsiktig eller riskjusterad avkastning.

Nyckeln till bra avkastning är således att kunna identifiera när balansen mellan avkastningen och risken är gynnsam.

– När du känner att du måste ta en väldigt hög risk för att skapa avkastning borde du tänka dig för, säger Harald Nissen.

Harald Nissen betonar också att risk är en subjektiv bedömning som inte går att kvantifiera. Aktiemarknaden är inte en objektiv handelsplats.

Tider med uppgång och investerare som ser obekymrat på framtiden är ofta ett högre vågspel än när marknaden uppfattar risken som hög. Då är investerarna mer försiktiga och paradoxalt nog leder det till att risken i realiteten blir lägre.

Avancerade matematiska modeller och analyser kan således inte förutsätta stora kursfall eller undvika finanskriser.

– Det finns betydligt mer att hämta genom att studera beteendemönster som får oss att ta hög risk på aktiemarknaden, avslutar Harald Nissen.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.