Juridik för startups – avgörande för framgången

Soundtrack Your Brand är startupen som med sin streamingtjänst för kommersiella verksamheter snabbt nådde framgång. I en intervju berättar chefsjuristen om juridiken som medel att nå affärsmålen.

Setterwalls Advokatbyrå är en affärsjuridisk fullservicebyrå och har jobbat med olika entreprenörer under lång tid. Därför är samarbetet med 33-listan ett naturligt inslag.

– Entreprenörer är spännande, intressanta och ambitiösa människor med mycket visioner, säger Setterwalls Executive Partner Kristina Einarsson och fortsätter:

– Samarbetet med entreprenörer är dynamiskt och utmanande och vi tycker om att arbeta på det sättet. Vi ser inte juridiken som ett nödvändigt ont utan som ett nödvändigt gott och som ett verktyg som våra entreprenörklienter ska kunna använda i den kommersiella delen av sin verksamhet.

Soundtrack Your Brand är en tidigare startup som Setterwalls hjälp med affärsrådgivning. Företaget har på kort tid lyckats med sin affärsidé; att genom en musikstreamingtjänst bli den självklara lösningen för butiker och restaurangers ljudmiljö.

Trots att Soundtrack Your Brand har haft en framgångsrik resa och expanderat kraftigt sedan starten 2013, ser bolaget sig fortfarande som en startup. Och just behovet av juridisk expertis är något som chefsjuristen Paul Stuart menar är en viktig del av företagets framsteg.

– Många jurister fokuserar enögt på risk men vi tycker att det är mer intressant att fokusera på juridiken som ett effektivt medel att nå sina affärsmål och här har Setterwalls hjälpt till.

Han tror att många startups inte förstår vikten av juridisk lotsning från början, utan att det i stället ofta blir något man tar in reaktivt när en situation uppkommit.

– Att ha en juridisk infallsvinkel med från start bygger en stabil grund för bolaget. Jag tror att det lätt kan missas av startups eftersom man kanske inte ser ett konkret behov här och nu.

Vilken juridisk kompetens har varit särskilt viktig för er?

– Vi har tagit in externt kapital i tre omgångar och där har Setterwalls varit lysande. Struktur och ordning i bolaget är en förutsättning för varje kapitalanskaffning. Ett annat viktigt område är direkt kopplat till vår vision om att transformera bakgrundsmusikbranschen. Inom det vill vi bidra till att artister och rättighetshavare får skälig och korrekt ersättning när deras verk används i kommersiell miljö, så rättigheter är centralt i bolaget och mycket juridikspecifikt. Spetskompetens och rådgivning inom IP på europeisk och global nivå behövs alltså. Ytterligare en faktor som varit viktig för oss är att Setterwalls har kunnat förmedla tips på bra utländska rådgivare, något som är värdefullt då vår spelplan är global. Allmän rådgivning inom onlineförsäljning, bolagsfrågor och personuppgiftshantering har även varit värdefulla kunskapsområden för oss.

Soundtrack Your Brands juridikråd till startups

Välj byrå med genuin förståelse: Välj en juridisk samarbetspartner som du känner förstår dina affärsmål och som kan hjälpa dig att nå dem. Det är viktigt att det finns genuin förståelse för bolagets verksamhet. En sådan partner ser själv vad som är betydelsefullt och fokuserar på det som verkligen är viktigt i den fas bolaget befinner sig. Det viktigaste är att de har en affärsmässighet och en förmåga att lyfta sig från paragrafen och se helheten.

Värdesätt engagemang: Många skräms nog av att välja en stor affärsjuridisk byrå. Gör inte det! Huvudsaken är att man upplever tillgänglighet och nyfikenhet från deras sida. Eftersom vi jobbar tätt ihop är det viktigt att människorna är lätta och okomplicerade.

Använd rådgivningen för att uppnå mål: Har man inte tagit sig an sina mål på ett genomtänkt juridiskt sätt är det svårt att nå dem. Här har Setterwalls verkligen bidragit med råd. En bra jurist förstår ens affärsmål och hur man ser till att uppnå dem. Om man anlitar en byrå från start, förändras rådgivningen också över tid. På många frågor kan man ställa högre krav och utveckla dem allteftersom bolaget utvecklas.

Ta reda på spetskompetens: Kartlägg om er verksamhet har några särskilt viktiga områden där det behövs spetskompetens. För Soundtrack Your Brand har immaterialrätt, emission och ägarfrågor, kund- och leverantörsavtal varit några särskilt viktiga områden. I kombination med mycket goda rekommendationer, avgjorde detta att valet av byrå föll på Setterwalls.

Setterwalls är partner till 33-listan

Den 4 april hålls finalen av 33-listan som Setterwalls valt att vara partner till.

Setterwalls advokatbyrå är en av Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyråer med ett väl upparbetat internationellt nätverk. Antal medarbetare är 260, varav är 190 jurister.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.