Så fick småföretagaren bättre koll på ekonomin

Som småföretagare kan det ibland vara svårt att sätta sig in i hur kassaflödet ser ut i realtid. Den unika tjänsten Företagskollen gör det enkelt att få en uppfattning om bolagets likviditet. – Företagskollen gör det begripligt att förstå och kan enkelt integreras med mitt ekonomisystem, säger småföretagaren Teo Rydgren från Lund.
Så-fick-småföretagaren-bättre-koll-på-ekonomin
– Företagskollen gör det begripligt att förstå och kan enkelt integreras med mitt ekonomisystem, säger småföretagaren Teo Rydgren från Lund. Foto: Privat

21-åriga Teo Rydgren beskriver sig själv som en driven entreprenör med bred erfarenhet av företagande. Uppväxten med föräldrar som drivit företag i kombination med jobb utomlands har gjort honom till en erfaren småföretagare trots sin unga ålder.

Firman Rydgren & Son Fönsterputs som Teo Rydgren äger har sitt säte i Lund och erbjuder tjänster inom främst fönsterputsning i Skåne och Blekinge.

– Jag har inspirerats av att utveckla och driva företag. När det gäller ekonomin i företaget har det varit en utmaning att få en tydlig bild av hur företaget faktiskt går ekonomiskt. Ja, hur likviditeten ser ut i realtid, säger Teo Rydgren.

För att få en klarare bild av sitt företags ekonomi prövade Teo Rydgren Företagskollen som tillhandahålls genom ett samarbete mellan Swedbank och Asteria och ingår som en tjänst för alla företagskunder som använder Internetbanken Företag.

Allt sedan dess har Teo Rydgren blivit kvar.

– Jag hade ju letat ganska länge efter en prisvärd tjänst som kunde behandla siffror på ett sätt som gör det överskådlig att tolka siffrorna. Hur likviditeten ser ut i realtid till exempel. Det finns flera andra system men de systemen är dyra och ganska svåra att överblicka. Företagskollen gör det begripligt att förstå och kan enkelt integreras med mitt ekonomisystem. Med hjälp av historiska data hjälper systemet till att skapa en prognos som talar om för mig vad som kommer att hända i mitt företag den närmsta månaden, säger Teo Rydgren.


Teknik som gör det enklare för småföretagare

I Stockholm befinner sig Anders Nordkvist, vd för Asteria – ett mjukvarubolag som utvecklar mjukvara som hjälper småföretagare att få bättre koll på sitt kassaflöde.

Asteria har lång erfarenhet av att utveckla mjukvarutjänster för banker och småföretagare.

– Stora bolag har länge jobbat med olika typer av teknik i syfte att optimera sitt kassaflöde, men för småföretagare har den typen av tjänster varit otillgängliga och dessutom tidskrävande. Företagskollen gör det enkelt för småföretagare att använda teknik till sin fördel, som större bolag gör, säger Anders Nordkvist.

Upptäck mer av Företagskollen och få bättre koll på företagets kassaflöde


Första steget på en spännande resa

Anders Nordkvist har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med småföretagare. Han vet hur slitsamt det kan vara för många småföretagare som sliter med saker de inte ska behöva slita med.

– Många småföretagare är oerhört duktiga på sin affär men de har varken tid eller lust att göra all ekonomiplanering själva. Företagskollen kan underlätta deras vardag och hjälper med planeringen, för att se hur pengarna räcker till. Vi har tagit första steget på en mycket spännande resa med Swedbank, för Sveriges företagare, säger Anders Nordkvist.


Utvecklar ständigt sitt erbjudande

Som företagskund har du möjlighet att dela med dig av informationen som finns i Företagskollen med Swedbank. Då kan banken få bättre förståelse för ditt bolag och dialogen med rådgivare förbättras.

Swedbank ser kontinuerligt över tredjepartsamarbeten för att kunna utveckla sitt företagserbjudande – detta för att kunna stötta sina företagskunder på bästa möjliga sätt.

Får ditt företag tillräckligt med inbetalningar för att täcka utbetalningar? Håll koll med Företagskollen


Det här får du med Företagskollen

  • Enkel och visuell översikt av företagets kassaflöde som hjälper dig att förstå företagets likviditet.
  • Prognos som visar om företaget får tillräckligt med inbetalningar för att täcka utbetalningar. Du kan justera prognosen för att bättre planera framåt.
  • Möjlighet att koppla på ditt bokföringssystem för att få en djupare analys och skarpare prognos, se när dina fakturor förväntas betalas och mycket mer.

Swedbank logo