Så tjänar företaget på solenergi

Att skaffa solceller är en bra affär – både för företaget och miljön. Genom att producera sin egna förnybara energi sänks energikostnaderna och man kan få avkastning på investeringen. Solceller på taket gör dessutom mycket för varumärket.

Allt fler företag visar intresse för att vara miljömedvetna och hållbara genom att installera solceller – allt från mindre företag till stora industrier.

Förnybar energi bra för varumärket

Förutom att man får kontroll över företagets energikostnader och kan få mellan 4-8 procent i avkastning på sitt kapital stärker det varumärket att skaffa solceller.

– Det visar att du tänker på hållbarhet och miljö. Det kan vara så att ett företag som tillverkar tandborstar och producerar en tiondel förnybar energi hoppas att folk ska välja deras produkt framför konkurrenterna som använder kol och olja för att producera el till sina maskiner, säger Johan Hörlin, företagsrådgivare på E.ON.

Skräddarsydda lösningar

Att komma igång är enkelt – allt är beroende på hur mycket el som används, hur stort taket är och hur mycket solen skiner. En fabrik skulle behöva en gigantisk anläggning för att bli helt självförsörjande. Det görs en analys över hur mycket el fastigheten använder på sommaren och på dagtid. Ett shoppingcenter vill exempelvis ha energi till luftkonditionering på sommaren och då kan solceller passa bra. Det kan dessutom krävas tillverkningsenergi som behöver el på dagtid när solen är uppe. Blir det överskott går det att sälja in det på elnätet.

– Man ringer bara till mig, så gör vi en behovsanalys och utgår från den. Svårare än så är det inte, menar Johan.

Går att bli självförsörjande

Ett realistiskt mål är att bli självförsörjande med kontorsel under årets sommarmånader. Som exempel rymmer ett 65 kvadratmeter stort tak 40 solpaneler vilka genererar energi nog att täcka nästan hela behovet av kontorsel. Ett tak på 131 kvadratmeter rymmer en hel solfarm på 80 paneler som producerar så mycket el att det blir ett överskott att sälja till elnätet.

En källa att räkna med

Oavsett storlek på företag och hustak är solen en stark och hållbar energikälla att räkna med.

– Om man sätter solceller på hela Schweiz, alltså hela ytan, så behövs det bara 15 minuter för att täcka landets hela årsförbrukning. Då förstår man vilken enorm energi som finns i solen, säger Johan Hörlin.

Hitta rätt solcellslösning för ditt företag

 

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

Analysarkiv

Portföljer

Uppsidan

Pref-guiden