Världens bästa VD:ar

En VD kanske inte alls behöver vara karismatisk och drivas av tillväxt, utan snarare en introvert hyperrationell kapitalallokerare utan något som helst behov av extern bekräftelse.

Det är i alla fall tesen i “The Outsiders”. Bakom boken står William Thorndike, en av grundarna av Boston-baserade hedgefonden Housatonic. Det började som en presentation på en investerarkonferens och kom till slut att sysselsätta en grupp studenter på Harvard Business School, som hjälpte till att leta efter särdragen hos de VD:ar som långsiktigt presterat absolut bäst på de amerikanska börserna, räknat i avkastning per aktie.

Bokpodden avsnitt: 36.

Publiceras: Fredag den 14 augusti 2020 kl 06.00.

Veckans gäst: Staffan Salén, investare och företagsutvecklare.

Veckans bok: “The Outsiders – Eight unconventional CEO:s and their radically rational blueprint for success” av William Thorndike.

Utgiven: 2012.

Antal sidor: 272

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Boken av är vald av veckans gäst i Bokpodden: Staffan Salén, själv investerare och VD för familjebolaget Salénia. Han instämmer i de flesta av slutsatserna och rekommenderar boken varmt.

”Många av exemplen är bolag som investerar i andra bolag. Vissa bitar hade till exempel  inte fungerat i dagens (eller gårdagens) startups. Många av de här råden går på tvärs med den typen av verksamhet”, säger Staffan Salén.

“The Outsiders” publicerades år 2012 och har snabbt blivit en klassiker, och har beskrivits som en av de viktigaste böckerna om aktieinvesteringar någonsin. Åtta exempel, med lika många bolag och VD:ar tas upp i boken. Den mest kända är den minst sagt välkände Warren Buffet, vars gigantiska investmentbolag Berkshire Hathaway arbetar disciplinerat efter principerna. Buffet finns också med i bakgrunden i flera av de andra bolagen i boken. Han satt exempelvis i styrelsen för Washington Post under Katharine Grahams framgångsrika förändringsarbete med familjebolaget under sina dryga 20 år som vd och senare styrelseordförande.

Bokpoddens Erika Eliasson och Erik Wahlin med gäst Staffan Salén.

Alla de åtta VD:arna har en rad drag gemensamt:

  • De är fokuserade på operativa kassaflöden, snarare än nettovinst, och är ytterst rationella kapitalallokerare, som köper andra bolag och återköper sina egna aktier när det är billigt eller emitterar sina egna aktier när det är dyrt.
  • De lämnar det dagliga till förstklassiga medarbetare, som de delegerar friskt till.
  • De har inget behov av bekräftelse från media, undviker kontakter med aktieanalytiker, och använder sällan investmentbanker.
  • De är ”krokodiler” vad gäller förvärv. Visserligen är de opportunister, men de kan ligga och vänta i åratal på att rätt objekt dyker upp, undviker auktioner och dras aldrig med i förvärvstrender. Långa perioder av inaktivitet följs av extrem dådkraft.
  • De är framför allt mycket långsiktiga och disciplinerade och har inga problem att fatta beslut som är kortsiktigt dåliga om de är långsiktigt bra.

Nästan alltid är de själva stora ägare i bolagen de driver.

”Svenska investerare som Erik Selin, Gustaf Douglas, Melker Schörling, Gerteric Lindquist på Nibe och David Mindus hör till dem som har ett liknande synsätt”, säger Staffan Salén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.