Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Säkrar en fin vinst

2018-06-27 18:00

Avkastningsportföljen tar hem vinsten i ett av portföljens storbolag.

Avkastningsportföljen kan lägga en svängig vecka bakom sig, främst beroende på stora rörelser i Allgon i samband med att aktien handlades exklusive rätt till teckningsrätter i bolagets nyemission. Portföljens försprång mot index var under förra veckan uppe på tvåsiffriga nivåer, men i slutet av veckan var det nere i 4,6 procentenheter.

Nu säkras en vinst på nära 16 procent i Telia. Aktien är fortsatt attraktivt värderad och telekom­operatören såg ut att ha fått ordning på kapitalallokeringen när generösa utdelningar toppades med återköp. Nu verkar ledningen i stället jaga Bonniers tv-kanaler, vilket gör oss mer skeptiskt inställda till aktien.

Försäljningslikviden från Telia går till att teckna fullt i Allgons nyemission. Efter teckningen blir positionen i största laget, varför denna lär trimmas ner under sommaren.

Vindkraftsbolaget Arise har tillhört portföljens bättre innehav på slutet.

I förra veckan tecknades ett optionsavtal om förvärv av två vindkraftsprojekt på totalt 180 megawatt (MW). Som jämförelse är ett av branschkollegan Eolus Vinds största projekt, Kråktorpet, på drygt 160 MW. Arises projektverksamhet fortsätter att utvecklas åt rätt håll, men åsätts alltjämt ett mycket litet värde.

Radisson Hospitality, tidigare Rezidor, är inne i en tydligt positiv trend på börsen och har avkastat nära 23 procent sedan inköp. Nyligen rapporterade Bloomberg att Radisson Hospitalitys huvudägare, det kinesiska konglomeratet HNA, kan få statligt stöd för att hantera sin höga skuldsättning. Det återstår att se hur HNA ser på det nära 70-procentiga innehavet i Radisson Hospitality.

Nyhetsbyrån Direkt citerade i veckan analyser från investmentbanken Morgan Stanley som dels var inne på att de höga massapriserna är här för att stanna, bland annat på grund av god kinesisk efterfrågan, och dels att hygienbolaget Essity är köpvärd på nuvarande nivåer. Vi delar bilden att Essity är köpvärd trots de höga massapriserna och behåller innehavet trots den svaga kursutvecklingen på slutet.

Avkastningsportföljen tar inte sommarlov, utan portföljen rul­lar på även under tidningens sommaruppehåll, om än med något lägre aktivitet än normalt. Affärsvärldens läsare kan följa portföljen genom att gå in på Affärsvärlden Analys+ och registrera sig gratis med sin e-postadress.

”Avkastnings­portföljen tar inte sommarlov, utan portföljen rullar på även under tidning­ens sommaruppehåll, om än med något lägre aktivitet än normalt.”

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom