”Ska upptäcka brott innan de begås”

Han var en av frontfigurerna bakom mobiltelefontillverkaren Motorolas återkomst. Nu har Magnus Ahlqvist i uppdrag att göra säkerhetsjätten Securitas ledande inom intelligent säkerhet.

Under 2010 arrangerade Kungliga Vetenskapsakademien en delegationsresa till Kina. På schemat stod bland annat ett möte med landets dåvarande vicepresident Xi Jinping och besök på rymdforskningscentret CASC. Med på resan var, utöver kung Carl XVI Gustaf, en uppsjö svenska näringslivsprofiler, däribland Marcus Wallenberg, Pär Boman och Carl Bennet. En kväll samlades delegationen på en av Shanghais restauranger där det serverades krabba och andra kinesiska anrättningar. Inbjuden till middagen var också Magnus Ahlqvist, vid tidpunkten ansvarig för mobiltelefontillverkaren Sony Ericssons (numera Sony Mobile Communications) kinesiska verksamhet.

Bredvid honom satt Melker Schörling, som då var styrelseordförande i Securitas och som fortfarande är storägare i det börsnoterade säkerhetsbolaget. Under den tre timmar långa och ceremoniella middagen hade den då 36-årige, och i svenska affärssammanhang relativt anonyme, Magnus Ahlqvist möjlighet att utbyta insikter med den mer erfarne företagsledaren. Kanske var det, mot bakgrund av detta bordssamtal, ingen slump att Magnus Ahlqvist ett par år senare, 2015, utsågs till chef för säkerhetsbolaget i Europa, med placering i London. Och sedan i mars i fjol är han dess vd. När Affärsvärlden intervjuar honom på huvudkontoret i Stockholm har han avverkat strax över ett år på posten, vilken också innebar att han debuterade som börs-vd. Det var dock inte bara middagen med Melker Schörling som bidrog till anställningen, även bolaget som sådant lockade.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets