Världens bästa Karlsson

Ett tiotal bolag per vecka passerar framför ögonen på Lifco-chefen Fredrik Karlsson. Framöver ska det bli fler. Bolaget nyanställer analytiker.

KÖP. I dagarna är det 20 år sedan Lifco gjorde börspremiär.

Den 18 maj 1998 var samtidigt första arbetsdagen för Fredrik Karlsson i rollen som vd i bolaget. Men den dåvarande avknoppningen från Getinge utvecklades på kort tid till en mardrömsstart med trista ingredienser som lagernedskrivningar, en vinstvarning och därtill en maktkamp mellan dåtidens storägare. Två år efter noteringen köpte industrimannen Carl Bennet tillbaka Lifco i ett offentligt bud värt 380 miljoner kronor.

Bolaget stagades upp och börs­noterades på nytt i november 2014 till kursen 93 kronor per aktie eller totalt 8,4 miljarder kronor. Nu gick noteringen bättre. Fredrik Karlsson blev förste vd att leda samma bolag till Stockholmsbörsen två gånger. Redan första dagen steg aktien till 123 kronor eller till ett sammanlagt marknadsvärde på 11,1 miljarder kronor. Sedan dess har aktien nått fredagens 339 kronor, vilket värderar bolaget till 31 miljarder kronor, en uppgång på 8 000 procent på 20 år.

– Ingen annan aktie på large cap slår oss, säger en nöjd Fredrik Karlsson till Affärsvärlden.

Bolagets affärsidé kan sammanfattas i devisen: köp välskötta bolag billigt, sälj inte, låt dem fungera som tidigare och försök aldrig, aldrig plocka fram synergier genom att slå samman hela eller delar av de över 140 olika företagen i gruppen.

Under en vecka analyserar Lifcos ledning i runda tal tio potentiella förvärv. Bara en bråkdel är intressanta. Under den senaste tolvårsperioden har Fredrik Karlsson och Lifco köpt i genomsnitt fem företag per år, men nu ser det ut som om Karlsson siktar på att varaktigt öka takten. Under fjolåret förvärvade Lifco 13 bolag (2016 var siffran 11 bolag) och den nivån väntas bolaget landa på även i år. Vid det senaste årsskiftet hade bolaget pengar i kassan samt låneutrymme för att köpa bolag för 2,5 miljarder kronor.

– Vi är otroligt starka i Tyskland. Vi har bra historik och våra största bolag ligger i landet, men flödet av affärsmöjligheter är för litet. Vi ska anställa någon i Centraleuropa för att få ännu bättre deal flow, säger Karlsson.

Enligt Lifco-chefen har konkurrensen från riskkapitalbolagen ökat rejält under de senaste 20 åren, och det kan vara så att priserna på företag har stigit.

– Vi måste arbeta stenhårt för att hitta nya företag. Vår edge är att vi aldrig säljer.

Lifco-gruppens omsättning ökar i normala fall i takt med den allmänna ekonomiska tillväxttakten. Huvudförklaringen till koncernens snabba tillväxt under fjolåret, 12 procent, är i stället de många förvärven. Men försäljningstillväxt i all ära: det fina i kråksången under de senaste åren är att vinsterna i den starkt decentraliserade organisationen ökat betydligt snabbare än så. Rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebita) steg med 27 procent under fjolåret, mot 16 procent mellan 2015 och 2016. Rörelsemarginalen under de senaste nio åren har samtidigt sakta med säkert rört sig uppåt från 7 procent under kriskonjunkturåret 2009 till 17 procent förra året.

I kursnivån, som ligger nära rekordnivåer, är fortsatta förvärv inräknade. Ett besked i den motsatta riktningen på bolagets årsstämma i nästa vecka skulle sänka kursen för de cirka 8 000 aktieägarna med gott och väl en tredjedel.

Troligare är att ledningen tar tillfället i akt att meddela att bolaget nu planerar att köpa fler bolag än tidigare. Inför offentliggörandet köper ledningen aktier, bland annat Fredrik Karlsson. Ta rygg på honom. Han köpte 15 000 aktier för 4 miljoner kronor så sent som i februari i år. Köp med riktkurs 376 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets