Listvinnaren Spotlight planerar för lika många noteringar under 2022

Få flaggor och bra kursutveckling gjorde att Spotlight Stock Market gick hem med inte mindre än tre priser från Årets IPO. ”Vi ser faktiskt ingen nedgång”, säger marknadsplatschefen Anders Eriksson om noteringsklimatet.
Listvinnaren Spotlight planerar för lika många noteringar under 2022 - arets_ipo_2022_srgb_RGB__DSC0598
Anders Eriksson, August Söderlind och Dennis Fagerros från Spotlight. Foto: Tobias Ohls

Det blev en storslam för Spotlight Stock Market under Årets IPO. Spotlight är medsponsor till IPO-guiden, men har tidigare bara kammat hem enskilda priser vid den årliga prisceremonin. För 2021 korades dock marknadsplatsen som bästa lista i tre klasser: Kvalitet i klasserna Småbolag och Mikrobolag, samt Kursutveckling i klassen Mikrobolag.

Det gick väldigt bra för era noteringar i fjol. Hur tror du att det kommer sig? 

”Vi har sett över alla våra processer. Det ska vara enkelt att notera sig, från allra första mötet till notering. Vi jobbar lite annorlunda och har ett tydligt kundlöfte om att det inte ska ta längre tid än 60 dagar från att en noteringsprocess drar igång till att företaget är godkänt. Många bolag vill ha mer tid än så, men det har gjort att vi nått ut till flera bolag och fler rådgivare”, säger marknadsplatschefen Anders Eriksson.

Hur märker ni av det försämrade noteringsklimatet?

”Vi ser faktiskt ingen nedgång. Vi hade klimatet med oss förra året, men trots oro kring inflation, ränteläge, krig och pandemi rullar det på för oss även i år. Vår plan är att vi kommer göra lika många noteringar i år som i fjol. En viktig skillnad är dock att allt var IPO:er förra året, bortsett från något fastighetsbolag som vi noterade. I år märker vi att det är fler direktnoteringar, där bolagen inte är samma i behov av kapital”, säger Anders Eriksson och nämner ett dagsaktuellt exempel.

Under måndagen var första handelsdagen för direktnoterade investmentbolaget Renewable Ventures Nordic på Spotlight.

Varför tror du Sverige utmärker sig med så många noterade småbolag? 

”En viktig faktor är allemansfonderna, som gjorde att gemene man började spara i aktiefonder. Steget från att äga en fond till att sedan köpa aktier är inte så stort. En annan faktor tror jag är att svenskarna sätter undan sina pensionspengar. Jag ser tydliga skillnader mot andra länder. Det räcker med att gå till Danmark, så pensionssparar man inte i aktier, men i obligationsfonder som levererat negativ avkastning.”

Pristagarna har valts ut enligt IPO-guidens ramverk som du kan läsa mer om på sidan Så funkar Årets IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco