De är vinnare av Årets IPO 2021

Nu har 2021 års bästa noteringar och rådgivare korats. Här är listorna över alla vinnare i Årets IPO 2021.
Idun Industrier vinner Årets IPO.
Idun Industrier vinner Årets IPO. Foto: Tobias Ohls

Affärsvärldens IPO-guide granskar samtliga svenska börsnoteringar. 2021 börsnoterades 143 bolag. Vid eventet Årets IPO delas varje år ut pris till de bästa börsnoteringarna, de bästa rådgivarna och de bästa aktielistorna. Prisutdelningen för 2021 ägde rum under måndagskvällen under festliga former i centrala Stockholm med ett stort antal gäster.

Det mest prestigefyllda priset är Juryns stora pris, som för 2021 tilldelas Idun Industrier. Detta tack vare kombinationen inga flaggor och exceptionell kursutveckling.

Idun Industrier förvärvar och äger små och medelstora svenska industribolag och är exempel på de serieförvärvare som varit så populära på börsen under senare år. Aktien såldes ut till ett bra pris ansåg Afv vid noteringen och rekommenderade att teckna. Sedan dess har Idun Industrier fortsatt utvecklas väl och växte 19% organiskt 2021 samtidigt som fem nya företag förvärvades. Ett nytt köpråd på aktien sattes i september.

”Vi kommer aldrig bli bäst på att köpa många bolag utan för oss handlar det om rätt bolag, att ha väsentligt mer rätt än fel. Vi vet vad vi letar efter och köper också helst bolag tillsammans med entreprenören eller den tidigare huvudägaren”, säger Karl-Emil Engström, VD på Idun Industrier.

Miljard-, små, och mikrobolag

Utöver juryns pris utses pristagare i grenarna Kvalitet och Kursutveckling fördelat på tre storleksklasser: Miljardbolag, Småbolag och Mikrobolag.

Idun Industrier kniper även vinsterna i kategorin Kvalitet i klassen Miljardbolag och Kursutveckling i klassen Miljardbolag.

IPO-guiden noterar att man inte hittade några flaggor vid Idun Industriers notering och bolaget hade bäst kursutveckling av de tio miljardbolag med noll flaggor.

”Från teckningskurs och framåt har Idun Industriers aktie stigit 206% mer än OMXS30-indexet. Det är bäst i klassen och överstiger vida den genomsnittliga relativavkastningen på 14% för miljardbolag”, skriver IPO-guiden.

Det skapar förstås förväntningar från marknaden men Iduns ledning och styrelse sitter i stort sett alla i samma båt som aktieägarna. Grundaren och huvudägaren Adam Samuelsson har fortfarande 88% av rösterna och VD Karl-Emil Engström äger 140 000 aktier.

”Vi tror benhårt på pilotskolan inom Idun, både hos ledning och styrelse i portföljbolagen och för oss själva. För egen del är Idun min i särklass största investering”, säger Karl-Emil Engström.

Norditek Group står som vinnare när det kommer till Kvalitet i klassen Småbolag och Wicket Gaming är vinnare vad gäller Kvalitet i klassen Mikrobolag. Båda bolagen klarade sig utan flaggor och hade bäst kursutveckling i sin storleksklass av bolag med noll flaggor.

När det kommer till kategorin Kursutveckling är Checkin Group vinnare bland småbolagen och Nowonomics vinnare bland mikrobolagen.

Här noteras att Checkin Groups aktie stigit 336% mer än OMXS30, vilket vida överstiger den genomsnittliga relativavkastningen på 7% för småbolag. Nowonomics aktie har stigit 308%  mer än OMXS30, vilket även det rejält överstiger den genomsnittliga relativavkastningen på 13% för mikrobolag.

Vinnarlistor

Vinnare utses även vad gäller Listor. Här är First North vinnare i kategorin Kvalitet i klassen Miljardbolag. Vad gäller Kursutveckling är det Oslo Børs som står som vinnare bland miljardbolagen. NGM SME är vinnare i kategorin Kursutveckling i klassen Småbolag

Spotlight är dock den som står ut bland listorna, och kammar hem inte mindre än tre vinster. Spotlight är vinnare i kategorin Kvalitet i klassen Småbolag och dessutom i såväl Kvalitet som Kursutveckling i klassen Mikrobolag.

Rådgivare

Även vad gäller rådgivarna utses vinnare. Här är det Avanza Bank, som står ut. Avanza är vinnare i såväl kategorin Kvalitet som kategorin Kursutveckling i klassen Miljardbolag.

”De två noteringar där Avanza Bank var huvudrådgivare fick i genomsnitt 0,5 flaggor. Det är i toppklass jämfört med övriga rådgivare”, skriver IPO-guiden och noterar även att:

”IPO-guidens jury har även funnit att miljardbolag som noterats med Avanza Bank som rådgivare uppnått den bästa kursutvecklingen. Räknat som medianvärde var kursutvecklingen 52% bättre än OMXS30-index. I beräkningen ingår ett tak/golv vid dubbling respektive halvering av aktiekurs.”

Avanza Bank är även vinnare i kategorin Kvalitet i klassen Småbolag. Vad gäller Kursutveckling är Skills Corporate Finance vinnare i klassen Småbolag.

I klassen Mikrobolag är är vinnaren Eminova i kategorin Kursutveckling och Partner FK vinnare i kategorin Kvalitet.

Pristagarna har valts ut enligt IPO-guidens ramverk som du kan läsa mer om på sidan Så funkar Årets IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets