Stockholmsbörsen tror IPO-vindarna vänder till hösten

I Årets IPO prisas listorna som lyckades bäst förra året. Under 2023 har noteringarna nästan helt lyst med sin frånvaro, men Nasdaq Stockholm och Spotlight räknar med att det vänder snart. "Det är fortfarande många som avvaktar och väntar på bättre stabilitet i marknaden", säger Maria Groschopp Dellwik.
Stockholmsbörsen tror IPO-vindarna vänder till hösten - NASDAQ
Foto: Tim Aro/TT

Det förändrade marknadsklimatet har dramatiskt minskat antalet IPO:er. Under 2022 börsintroducerades 36 bolag, att jämföra med 2021 års 136 stycken.

Men bland noteringarna finns flera guldkorn som i Affärsvärldens årliga utnämning fått priser. Även marknadsplatserna har fått utmärkelser där Nasdaq Stockholm under tisdagen kammade hem två priser för Kvalitet och Kursutveckling i kategorin Miljardbolag. Utmärkelserna känns extra viktiga just i år, tycker Dennis Fagerros som är IPO director.

Nasdaq Stockholm. Dennis Fagerros, Maria Groschopp Dellwik och August Söderlind.
Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

”Det är roligt att kunna uppmärksamma de bolag som faktiskt har gjort väldigt bra ifrån sig i en marknad som varit turbulent. Så det kanske är extra viktigt år 2022”, säger han och fortsätter:

”Det är kul och ett bra tillfälle att summera det år som har varit. Ett år som sticker ut väldigt mycket, framför allt om man jämför med 2021.”

Tuff tid framöver

Han berättar att Nasdaq Stockholm, trots osäkerheten på marknaden, har haft ett inflöde av bolag som listat sig och Maria Groschopp Dellwik, ansvarig för listningarna i Sverige på Nasdaq Stockholm, fyller i:

”Några bolag har gjort det med bravur. Sedan har kursutvecklingen inte varit den man önskar. Det är tufft för bolagen och det kommer att vara det en tid framöver, med alla som behöver resa pengar i en marknad som inte är helt säker. Och dessutom svår.”

Det har varit stor volatilitet i handeln och hon berättar att många bolag avvaktar med listning då de inte vågar sig in i marknaden under rådande förhållanden.

”Utifrån ett listningsperspektiv har det påverkan oss. Det har handlats en hel del. Dock inte i rätt riktning. Vi skulle gärna se att kurserna går upp mer. Nu är det mycket fokus på att hjälpa de bolag som vill in på börsen”, säger Maria Groschopp Dellwik.

Spotlight: Sakta vänder saker

En annan marknadsplats som prisats är Spotlight Stock Market i klassen Mikrobolag.

”Det är kul att få pris på bra kvalitet i tider där det är lite tuffare med kursutveckling”, säger Ander Kumlin, VD för Spotlight.

Anders Kumlin och Peter Gönczi från Spotlight. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Hur uppfattar ni stämningen på börsen nu?

”Det är ett tufft läge. Det är en ganska stor osäkerhet. Det påverkar framtidstron och för bolagen som behöver kapitalisera sig är det ansträngande.”

Spotlight genomförde färre introduktioner 2022 än året innan. Och i år har tre bolag listat sig än så länge.

Hur marknaden kommer att utvecklas framåt är så klart svårt att svara på säger Ander Kumlin.

”Men i takt med att marknaden och alla som verkar på den vänjer sig vid klimatet och den osäkerhet som finns så brukar folk vänja sig vid det nya normala och därifrån kan man bygga upp nya förväntningar. Och sakta men säkert så vänder saker, så är det alltid.”

Ser en ljusning

Även Nasdaq Stockholm är försiktigt positiva framåt.

”Som det ser ut nu så är det fortfarande många som avvaktar och väntar på en bättre stabilitet i marknaden. Men vi har ett ökat antal bolag som vi är i dialog med, vilket är positivt och förhoppningsvis genererar resultat och eventuella listningar mot slutet av året eller början på nästa år, säger Maria Groschopp Dellwik.

Så ni ser redan att det börjar ljusna litegrann?

”Ja, det skulle jag säga. Något.”

Dennis Fagerros fyller i:

”Det finns absolut intresse för att notera sig men förutsättningarna och klimatet måste vara rätt. Och de som kan vänta, de väntar gärna på bättre tider.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets