”Var nyfiken!” – Sofia Frändberg, chefsjurist Volvo AB, finalist Årets bolagsjurist 2022

Som chefsjurist lastbilstillverkaren Volvo sitter Sofia Frändberg även med i ledningsgruppen. Sedan hon började i koncernen för 28 år sedan har det hänt otroligt mycket. För att kunna driva affären framåt måste en bolagsjurist lära sig mer om områden utanför juridiken, anser Sofia Frändberg som är finalist i utmärkelsen Årets bolagsjurist 2022. 
Sofia Frändberg, chefsjurist Volvo.

Du har varit bolagsjurist inom Volvokoncernen i 28 år och är chefsjurist sedan nio år tillbaka. Varför har du valt att stanna på Volvo så länge?

“Jag kom till Volvokoncernen till en tjänst som bolagsjurist efter att nyligen ha blivit advokat på Advokatfirman Vinge och trivdes i rollen som bolagsjurist från första stund. Rollen passar mig. Jag ser mig själv som en lagspelare och tycker att det är roligt att arbeta tillsammans med andra för att nå gemensamma mål. I en stor global organisation är utvecklingsmöjligheterna oändliga och jag lär mig fortfarande nya saker varje dag.”

Sofia Frändberg

Executive Vice President Group Legal & Compliance och General Counsel. Medlem i Volvos koncernledning sedan april 2013. Verksam inom Volvo sedan 1994.

Född: 1964.

Innehav i Volvo, eget och närståendes per den 24 februari 2022: 1.738 A-aktier och 59.007 B-aktier.

Övriga nuvarande befattningar: Sekreterare i AB Volvos styrelse sedan april 2013. Medlem av Advisory Board i cellcentric GmbH & Co. KG.

Arbetslivserfarenhet: Ansvarig för Group Legal & Compliance och chefsjurist i Volvokoncernen sedan april 2013. Chef för Corporate Legal AB Volvo 1998–2013. Corporate Legal Counsel AB Volvo 1994–1997.

Utbildning: Jur. Kand.

Hur skiljer sig Volvokoncernen idag från när du började 1994?

“På den tiden ägnade sig koncernen även åt personbilar. Volvo Personvagnar såldes 1999 och sedan dess har koncernens verksamhet varit inriktad på lastvagnar, bussar, anläggningsmaskiner och motorer. Under åren har koncernens verksamhet vuxit både organiskt och genom förvärv.”

Vad har det fått för konsekvenser för juristerna?

“För oss som arbetar i juristorganisationen har det bland annat inneburit möjlighet att delta i stora och komplexa transaktioner över hela världen. Särskilt spännande har det för min del varit att arbeta med affärer i Kina, Indien och Japan. Nu befinner vi oss på en resa som innebär att hela fordonsindustrin transformeras mot hållbara transportlösningar. Det är en viktig utveckling som, för oss jurister, innebär att vi behöver förstå och kunna stödja utvecklingen av nya teknologier och nya affärsmodeller.”

Vad är roligt i din roll?

“Först och främst är det att tillsammans med fantastiska kollegor sträva mot att uppnå något som känns meningsfullt. Jag har ett brett ansvarsområde som sekreterare i AB Volvos styrelse, medlem i koncernledningen och ansvar för funktionerna juridik, compliance, internrevision och säkerhet. Jag är också styrelseordförande i Volvo Penta. Det blir aldrig långtråkigt utan bjuder ständigt på nya utmaningar.”

Vad är svårt i din roll?

“Ambitionen är att ligga steget före och det är inte alltid lätt. Det kommer nya regler i en rasande fart och under de år jag varit i rollen har komplexiteten bara ökat. Något som också är svårt är att navigera när det är oklart vad reglerna innebär eller när man ställs enbart inför flera dåliga alternativ.”

Vad skulle du ge för råd till en ny bolagsjurist?

“Var nyfiken! Intressera dig för och lär dig om andra områden utanför juridiken. Det ger ett holistiskt perspektiv och bättre förutsättningar för att utveckla verksamheten snarare än att vara ett hinder. Arbeta aktivt med att utveckla ditt ledarskap. Bolagsjurister har ledarroller och hur väl lyckas stötta bolaget beror till stor del på hur väl vi lyckas i vårt ledarskap. Kommunikation är A och O.”

Vad tycker du advokatbyråerna kan bli bättre på?

“Vi har genom åren lagt mycket tid och kraft på att välja bra rådgivare och att utveckla våra relationer till dem. Det gör att vi generellt har ett mycket bra samarbete med de byråer vi arbetar med. Det område som jag gärna skulle se att byråerna blir bättre på är att öka hastigheten i mångfaldsarbetet. Förändringen går långsamt. Vi gör vad vi kan för att skynda på den utvecklingen.”

Årets bolagsjurist

För att uppmärksamma bolagsjuristernas allt mer komplexa roll delar Affärsvärlden ut priset Årets bolagsjurist tillsammans med Advokatfirman Vinge och Sveriges Bolagsjurister. Priset är indelat i tre kategorier: Årets bolagsjurist, Årets deal, Årets stjärnskott. Sofia Frändberg är finalist i kategorin Årets bolagsjurist. Vinnarna utses den 6 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.