Innehåll från annonsör

Sparekonomen: Så sprider du riskerna på ett smart sätt

Det är bra fart i världsekonomin. Men det är långt ifrån riskfritt och världens börser har blivit allt dyrare. Så hur ska man tänka som sparare?
Sparekonomen: Så sprider du riskerna på ett smart sätt - skandia_binary_6877270.jpg

Vi lever i oroliga tider där världens blickar just nu riktas mot Nordkorea och USA. Men även fallande oljepris, alltför snabba räntehöjningar och en eventuell kinesisk skuldbubbla hotar ställa till det för svenska aktiesparare. Samtidigt är det sällsynt ont om köplägen efter åtta år av börsuppgång. Detta trots både ökad optimism, bättre fart i världsekonomin och växande bolagsvinster.

– Att ha pengarna på sparkonto lockar ändå inte, säger Skandias sparekonom Maria Landeborn och ger istället förslag på tre olika strategier baserade på vilken risk du vill ta, vad du tror om konjunkturen och på hur lång tid du sparar.

Kom igång med ditt sparande direkt

3 portföljer för olika scenarion

– Den som är villig att ta hög risk i sitt sparande och tror att det bästa ligger framför oss därför att världsekonomin ännu inte nått sin maxfart, kan välja en portfölj bestående nästan uteslutande av aktier, säger Maria Landeborn, men höjer samtidigt ett varningens finger.

– Med tanke på den långa börsuppgången och att värderingarna är höga är det inte att rekommendera att gå in med ett stort kapital på börsen idag. Att börja månadsspara långsiktigt i aktiefonder går däremot bra när som helst, säger hon.

– Om du väljer att spara enbart i aktier och aktiefonder bör du vara mycket långsiktig och kunna avvara pengarna i sju år eller mer, alternativt vara mycket aktiv och beredd att byta fot när förutsättningarna ändras. Det är en svår konst att tajma rätt mellan köp och sälj.

Skandias värdemätare bedömer potentialen på världens aktiemarknader

Den som däremot tycker läget är mer svårbedömt kan ha en mer balanserad portfölj bestående av omkring 60 procent aktier och 40 procent räntor.

– Det kan tyckas aningen tråkigt, men det kan göra det möjligt att både ta del av en fortsatt börsuppgång och ha pengar kvar om börsen skulle gå ner, säger Maria Landeborn.

Den som inte anser att den potentiella avkastningen framöver är värd risken, kan välja att placera majoriteten av kapitalet utanför börsen. Cirka 20 procent aktier och 80 procent räntor är en bra utgångspunkt, tipsar Maria Landeborn.

– Nackdelen är uppenbar, säger hon.

– Om börsen fortsätter att stiga kommer den här portföljen att ge låg avkastning och det kommer att kännas tufft att stå på sidlinjen och “förlora” pengar. Men kommer det en lågkonjunktur och en börsnedgång där marknaden halveras i värde kan den med en sådan mer försiktig strategi – och som sedan dessutom vågar placera när allt är som mörkast – bli den lyckliga vinnaren.

Spara långsiktigt – och sprid risken genom att månadsspara

Har du en placeringshorisont som motsvarar minst en konjunkturcykel, det vill säga sju år eller mer, underlättar det valet av sparstrategi, menar Maria Landeborn.

– Sparar du långsiktigt kan du i princip bortse från var i konjunkturcykeln vi befinner oss. Istället kan du fokusera på att aktier över tid bör ge en god avkastning, även om det svänger längs vägen.

Månadssparande i fonder är ett smart sätt att sprida riskerna. När börsen går ned köper du billigare och förr eller senare kommer det att vända upp igen.

– Välj fonder som placerar i olika delar av världen. Japan och Asien ser fortsatt attraktivt ut men även Sverige fortsätter att sticka ut positivt i en internationell jämförelse, säger Maria Landeborn. 

RISKINFORMATION

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets