Råduppföljning: Nyckeln till avkastning

Det var rätt att köpa låskoncernen Assa Abloy som steg knappt 20% sett över ett år. Bland omgångens övriga bolag stack Garo och serieförvärvaren Vestum ut med stora kursfall.
Råduppföljning: Nyckeln till avkastning - Temabild-Uppfoljning

Vestum -67% (Neutral)

Omställningen från förvärvsdriven tillväxt i raketfart finansierad med billiga pengar till en ny verklighet blev smärtsam, som vi befarade. Betydande delar av bolaget har sålts och vinsten faller i resten. Samtidigt är skuldbördan stor.

Assa Abloy +16% (Köp)

Vi köpstämplade låskoncernen ifjol då aktien värderades lägre än det historiska snittet. 2022 var den organiska tillväxten 12% samt 5% första halvåret 2023. Under sommaren har Assa slutfört förvärvet av amerikanska HHI. Aktien har utvecklats i linje med index och steg 16% sett över ett år.

Munters +66% (Neutral)

Efter orderingång i miljardklassen och stark kursutveckling och slopade vi köprådet på Munters. Det var alldeles för tidigt. Vår oro för att bolaget skulle hamna i gamla hjulspår med svag lönsamhet inom sina datacenter-produkter visade sig obefogad samtidigt som haussen kring AI gett extra bränsle för Munters-aktien i år.

Amhult 2 -22% (Neutral)

Det var rätt att avstå Amhult 2. Bolagets vinster har pressats av stigande räntor och aktien är ned 22%. Sedan analysen har bolaget byggstartat kvarteret Hercules.

Christian Berner Tech Trade +15% (Neutral)

En serieförvärvare inom teknikhandel som för ett år sedan var i något av ett turn-around-läge, med flera år av sjunkande lönsamhet i ryggen. Vi såg inte tillräcklig uppsida för att motivera ett köpråd. Under 2023 har siffrorna dock vänt till det bättre och aktien är upp 15% sett över ett år.

Projektengagemang -28% (Neutral)

När vi för ett år sedan synade teknikkonsulten Projektengagemang landade vi i ett neutralt råd då vi var osäkra på om bolaget skulle lyckas vända den negativa trenden som bolaget var inne i. Sedan dess har både omsättning och marginal fortsatt sjunka.

Viva Wine Group -27% (Köp)

Vi gillar bolagets historik och starka ägarbild men underskattade å det grövsta deras förmåga att skydda vinsten mot negativa valutaeffekter. Viva importerar viner till Norden och betalar i euro men har mest intäkter i kronor. Rörelsevinsten har fallit 37% i år och marginalen från 7,1 till 4,4%. Vi framhärdar med att detta kan bli en bra aktie på sikt, men hade helt fel med rådet för ett år sedan.

Garo -50% (Neutral)

Sommaren 2022 säljstämplade vi Garo. Aktien värderades då till nästan femtio gånger årsvinsten. Efter någon månad och 40% kursfall slopade vi säljrådet och intog en neutral hållning. Med facit i hand var det för tidigt då aktien fortsatt ned och halverats sedan dess. I somras slog vi om till ett köpråd på Garo som nu handlas till EV/Ebit 15x på 2024E.

Diadrom +1% (Neutral)

Konsultbolag verksamma inom diagnostik. Aktien värderas till knappt 7 gånger rörelsevinsten bakåtblickande ifjol. Rådet blev neutral med bakgrund mot suddiga konjunkturutsikter. Senaste året har Diadrom ökat personalstyrkan från 60 till 69 anställda. Nu värderas aktien till EV/Ebit 7,5x bakåtblickande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning