Uppföljning Affärsvärldens råd
Råduppföljning: Rysk roulette
SBB B -60% (Neutral)
Det är ett år sedan blankarfirman Viceroy gick till attack mot SBB med en riktkurs på 10-15 kronor. Deras slutsats blev rätt, då aktien periodvis handlats kring den nivån senaste året. Det var dock inte SBB:s snurriga transaktionshistorik utan snarare stigande räntor och havererad obligationsmarknad som verkligen fick aktien på fall. Bolaget är nu finansiellt pressat och har avyttrat tillgångar för miljardbelopp.
Swedencare -66% (Neutral)
När vi synade djurhälsovårdsbolaget Swedencare för ett år sedan hade aktien rasat 45% sedan årsskiftet 2021/22. ”Framöver vill det till att den organiska tillväxten accelererar igen”, skrev vi. På helårsbasis 2022 växte Swedencare blygsamma 2% organiskt (17%). Skuldsättningen är hög (nettoskuld/Ebitda 3,8x) och aktien har pressats rejält på börsen.
Kjell Group -31% (Köp)
Elektronikåterförsäljare som Kjell, Komplett, Dustin och även Clas Ohlson har alla gått riktigt dåligt under 2022. För Kjell påverkades lönsamheten av stigande inköpspriser, högre fraktkostnader och svagare svensk krona som fick rörelsemarginalen att falla från knappt 8% till drygt 5%. Skuldsättningen är nu något hög och inte heller i år blev det någon utdelning från Kjell.
Saab +119% (Köp)
I samband med Rysslands invasion av Ukrania upprepade vi köprådet i försvarskoncernen Saab. Rubriken löd ”Ett tryggt alternativ i en osäker värld”. Många länder har börjat avsätta alltmer pengar för investeringar i försvar vilket gynnar Saab som ökade orderingången med 45% år 2022. Flera fonder som tidigare ratat Saab på grund av ESG-skäl har nu vänt kappan efter vinden. Saab-aktien har mer än dubblerats på börsen.
New Nordic Healthbrands -50% (Neutral)
Kostillskottsbolaget har haft det rejält motigt senaste året med negativ tillväxt (-5,1% organiskt 2022) och har vänt till rörelseförlust -4,7 Mkr (+28,5). Inflationen är en bov i dramat. Negativa valutakurseffekter en annan, och aktien har halverats.
Ferronordic -5% (Neutral)
Ett av de bolag som påverkades allra mest av Rysslands krig mot Ukraina och dess följder. Den ryska rörelsen, som sålde och servade Volvo-maskiner, stoppades och aktien var nere i nivåer runt 30 kr. Men ledningen lyckades sälja de ryska tillgångarna för oväntat bra pris vilket sänt upp aktien nästan till hundralappen. Vi ändrade rådet till köp i samband med den affären.
G5 Entertainment -8% (Neutral)
Med över 95% av personalstyrkan i Ryssland och Ukraina är det svårt att tänka sig ett värre scenario för G5 än att ena landet invaderar det andra. Det osäkra läget fick oss att passa på aktien, men med facit i hand lyckades G5 hantera utmaningarna riktigt bra. I början av 2023 svängde vi om till ett köpråd på aktien.
Eastnine +23% (Neutral)
När vi för ett år sedan synade aktien hade bolagets dåvarande planer att avyttra sitt ägande i ryska retailern MFG genom en börsnotering spruckit. Aktien vände inte förrän bolaget i oktober meddelade att man lyckats träffa avtal om att sälja MFG till en bra prislapp. Med de förutsättningarna gav vi i början av februari ett köpråd på Eastnine. Det visade sig dock snabbt fel då det i början av mars meddelades att försäljningen blåsts av.
Dignitana -27% (Neutral)
Medicinteknikbolag som säljer system för skalpkylning för att motverka håravfall vid cancerbehandling (kemoterapi). ”Förlusttakten är fortsatt hög och det finns risk att Dignitana behöver genomföra ytterligare kapitalanskaffning innan bolaget kan nå positivt kassaflöde”, skrev vi i fjol. I höstas tog Dignitana in 25 Mkr via en riktad emission. 2022 landade tillväxten på 28% och rörelseförlusten halverades till -20,6 kr (-41,6).
Lammhults -15% (Köp)
Möbeltillverkaren har utvecklats ungefär som vi trodde med en rörelsevinst på drygt 40 Mkr och 2 kr/aktie i utdelning för 2022. Men börsen vägrar att ge Lammhults högre värdering än 7-8 gånger rörelsevinsten. Det gjorde rådet misslyckat. Vi trodde och tyckte att 10 gånger är en mer rimlig prislapp men troligen finns stor oro för vad 2023 bjuder på vilket förklarar den njugga värderingen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning