Uppföljning
Uppföljning: 5 av 9 rätt
# Swedol +36% (Köp)
Den tidigare tillväxtstjärnan hade slutat växa butiksnätet, byggkunder som börjat avvakta och interna styrningsproblem kring bland annat det större förvärvet Grolls. Samtidigt hade Swedol lyckats få upp en imponerande lönsamhet genom att skruva runt i och uppdatera butiksaffären. Vårt köpråd och den position som togs i Börsplus portfölj inleddes svajigt.
I samband med halvårsrapporten låg vi back, men såg då ingen anledning att överge vår positiva syn. I slutändan blev det helt rätt beslut när börskollegan Momentum lade uppköpsbud. Budets konkurrensgodkännande blev klart den 27 februari och den förlängda acceptfristen löper ut nu den 20 mars. Börsplus har tidigt rekommenderat att acceptera budet, där kontantalternativet är värt 46,50 kr per aktie i Swedol.
# Momentum +25% (Köp)
Industrihandlare som var mycket pressad aktiekursmässigt för ett år sedan. Men insiders köpte och värderingen talade för samma sak så vi vågade oss på ett köpråd som blev riktigt lyckat. För tillfället är bolaget i begrepp att ta över Swedol.
# Veteranpoolen +13% (Köp)
Bemanningsbolaget som hyr ut jobbsugna seniorer för olika tjänster har vi gillat sedan aktien knoppades av från städfirman Homemaid tidigt 2018. Vi har framförallt gillat exponeringen mot det här växande segmentet av arbetsmarknaden och en affärsmodell som binder väldigt lite kapital. Värderingen har dessutom förblivit låg. Avkastningen för fjolårets upprepade köpråd blev hyggliga +13% och nästan dubbelt upp mot Stockholmsbörsen.
Under den pågående corona-krisen har aktien rasat 40% den senaste månaden. Februari månads producerade antal timmar föll med 10% mot samma period ifjol. Alltså precis innan virusbekämpningen började stänga ned delar av Sverige.
# DistIT -7% (Köp)
IT-distributören har ett händelserikt år bakom sig. VD Robert Rosenzweig har genomfört en hel del förändringar och tagit mycket engångskostnader. Nu vill det till att resultatet stärks. Fjärde kvartalet var ett steg i rätt riktning och vi har följt upp med en ny analys.
# Rovio -20% (Köp)
Spelbolaget bakom Angry Birds. Köprådet byggde mycket på idén att den nya biofilmen om Angry Birds som skulle ha premiär hösten 2019 skulle bli ett lyft för spelen. Så var det nämligen med den första filmen om fåglarna. Detta kom helt på skam och Rovio vinstvarnade tvärtom med hänvisning till att bolaget behövde öka marknadsföringen radikalt.
# Amhult2 -4% (Köp)
Det lilla fastighetsbolaget äger det skapligt stora stadsdelsprojektet Amhult Centrum på Hisingen i Göteborg. Bolaget är inte fläckfritt vad gäller huvudägarfamiljens markaffärer med börsbolaget. På det stora hela har vi dock sett en attraktiv kalkyl när exploateringsplanen för områdets mark tuggar vidare. Det här året blev det nollavkastning på börsen när substansvärdet steg från 92 kr till 96 kr per aktie.
Det blir intressant att följa hur dagens stressade börs behandlar denna tålamodskrävande projektutvecklare. Från utvärderingen ovan har aktien rasat snart 30%, från 77 kr till 55 kr i kurs. Frågan är om marknaden gör rätt som tar höjd för kraftigt fallande fastighetsvärden och svårigheter att driva projektet framåt?
# Ascelia Pharma -17% (Teckna)
Forskningsbolag vars huvudprojekt är att ta fram ett kontrastmedel för MR-undersökningar som till skillnad från nuvarande produkter inte skadar en liten men utsatt patientgrupp med nedsatt njurfunktion. Gick till börsen för finansiering av Fas III-studie. Vi charmades av inriktningen på särläkemedel och den tunga uppställningen ankarinvesterare – Alto Invest, Handelsbanken Fonder, Fjärde AP-fonden. Det blev viss försening i av studie-start, första patient in februari 2020 istället för under 2019. Men inga stora motgångar. Rådet att teckna blev ingen succé.
# Saltängen -16% (Sälj)
Enfastighetsbolag, eller ”konsultdrivna fastighetsbolag” som nu väljer att kalla dem för att få med även snäppet bredare bolag, hann bli en populär svensk börsprodukt i senare års fastighetshausse. Dessa koncentrerade fastighetspaket hade fastighetsrådgivare 1) köpt från sina affärskunder, 2) paketerat om till högutdelande men herrelösa kupongbolag med förvaltningsavgift och 3) snabbt sålt in aktierna i börsmiljö.
Vi såg långsiktiga incitamentsproblem kring dessa rådgivarprodukter. När Saltängen för ett år sedan sänkte sin utdelningspolicy hissade vi röd flagg. Aktiens nedsida såg betydande ut ställt mot en begränsad uppsida. Vid Saltängens slutgiltiga haveri som börsbolag häromveckan konstaterade vi inget direkt negativt med att strukturerna i den här genren nu gallras bort från börsmiljö.
# Ridercam, noterades aldrig (teckna ej)
Brittiska Ridercam skulle noteras på First North i slutet på mars ifjol. Bolaget fick 8 varningsflaggor inom ramen för IPO-guiden. Vi lockades inte av aktien och rekommenderade teckna ej. Ridercam drog tillbaka sin ansökan och noterades aldrig. Bolaget har så vitt vi känner till inga ambitioner att försöka notera bolaget i Sverige igen.
# Europris +26% (Neutral)
Norsk lågpriskedja vars aktie också var förhållandevis billig. Vi vågade oss inte på ett köpråd då kedjan visade tecken på överlönsamhet jämfört med Rusta och liknande aktörer. Samtidigt ökade konkurrenterna insatserna i Norge. Risken har emellertid inte materialiserats och vi har omprövat vår syn.
# Swedish Match +30% (Neutral)
Den svenska tobaksjättens starka ställning inom snus och så kallad moist snuff i både Skandinavien och USA känner de flesta till. Här var den stora kända drivaren inför 2019 att den tobaksfria nikotinprodukten ZYN skulle fyrdubbla antalet försäljningsställen i USA under året. Vi tyckte dock att förväntningarna på det snabbväxande lilla tillväxtbenet redan var rimligt inprisade. Både ställt mot den tuffa konkurrensen och mot regleringsriskerna kring övrig affär. Börsen lät dock värderingen springa iväg mer på uppsidan.
# Recipharm -3% (Neutral)
Läkemedelstillverkare med stabila intäkter och mycket aktiv förvärvsagenda. Låg generering av fritt kassaflöde och dålig avkastning på tillgångarna gjorde oss skeptiska. ”Som ägare måste man köpa ledningens vision att tillväxt är väldigt värdeskapande i den här nischen – även om det inte är särskilt synligt i rapporterna alla gånger”, skrev vi.
# Cavotec +69% (Neutral)
Industriföretaget som säljer lösningar för hamnar och flygplatser har utvecklats stark senaste året. För ett år sedan skrev vi “Bolaget befinner sig i ett turn-around läge. Den riskvillige investeraren ser ett intressant köpläge.” Den som köpt aktien har fått bra betalt med 70 procents uppgång. En stor sak är att rörelsemarginalen ökat från 2 till 8 procent trots oförändrad omsättning.
# Sectra +60% (Neutral)
Medicinteknik- och IT-säkerhetsbolaget som bland annat säljer bildhanteringssystem för sjukvården har utvecklats starkt. Aktien handlas till höga multiplar men kanske är det välförtjänt. Ledningen äger mycket aktier och stor del av intäkterna är återkommande.
# Addlife +22% (Neutral)
När vi synade medicinteknikbolaget och förvärvsmaskinen Addlife för ett år sedan tyckte vi aktien var dyr men landade i ett neutralt råd. En tid efter denna analys följde vi upp med ett säljråd på aktien.
# CTT Systems +43% (Neutral)
CTT säljer system för luftfuktighet till flygplansbolag som Airbus och Boeing. Hösten 2018 meddelade Boeing att de tar bort CTT:s avfuktningssystemet Zonal Drying på modellen Boeing 787. Det såg vi som en tydlig risk. De finansiella effekterna av avtalet kommer få genomslag nu i början av 2020. Men det har inte hindrat aktien som stigit över 40 procent sedan vårt neutrala råd.
# Shortcut Media Group +49% (Neutral)
Spotlightbolaget sysslar med filmproduktion värderades lågt för ett år sedan. Vi skrev “Det är inte svårt att se stor uppsida i aktien. Vi tror att det skulle kunna vara ett bra köpläge för den riskvillige investeraren. Bolaget är dock litet samtidigt som likviditeten i aktien i stort sett är obefintlig. Rådet blir därmed neutralt.” Den som köpte aktien har fått fin avkastning.
# Global Gaming-72% (Neutral)
Speloperatören Global Gaming gick upp som en sol och ner som en pannkaka. I början på juni 2019 drog spelinspektionen in tillståndet för Global Gaming i Sverige. Det var ett dråpslag för bolaget och aktien som har fallit handlöst sedan dess. Börsvärdet är cirka 180 Mkr varav kassan står för cirka 115 Mkr. Men utan svenska intäkter minskar kassan fort. Bolaget har numera enbart verksamhet i Finland och Estland.
Kammarrätten har meddelat prövningstillstånd för Global Gaming men chanserna att bolaget får tillbaka spellicensen är små enligt oss. Varumärket Ninja Casino har dessutom tagit stor skada.
# Nustay -48% (Neutral)
Vi synade det danska bolaget Nustay som försöker utmana hotellbokningsjättar som Hotels.com inför noteringen ifjol. Vi skrev bland annat “Nustay är störande vaga kring kapitalbehov. Man pratar om ”positivt kassaflöde 2019” men det måste rimligen inkludera nyemissionspengarna och är därmed nästan helt meningslös information.”
Nyligen meddelade Nustay att bolaget behöver ta in nya pengar och aktien har inte varit någon bra investering.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning