Uppföljning: 6 av 9 rätt

Köprådet i Evolution Gaming gick starkt. Gunnebo och Tencent blev okej avkastningsmässigt. Samtliga av omgångens tre säljråd i form av Eniro Pref, SaltX och Pharmalundensis tappade en hel del. Några av de övriga aktierna som analyserades var Beijer Ref, Betsson och Bygghemma.
Uppföljning: 6 av 9 rätt - Temabild Uppföljning

# Evolution Gaming +56% (Köp)

En riktig jackpot. Det syns inga tecken på ökad konkurrens som skulle äta sig in i bolagets höga marginaler och tillväxt. Oron för att illegala marknader i Asien driver tillväxten har mildrats sedan bolaget redovisat att USA står för en stor del av de fina siffrorna i det geografiska segmentet Evolution kallar ”Övriga Världen”.

# Gunnebo +11% (Köp)

Aktien gick upp lite mer än index men kanske är det egentligen inte riktigt godkänt givet risknivån. Det fanns positiva tecken för ett år sedan men bolaget klarade sig inte utan en nyemission. Förbättringen har också avtagit något. Vi sänkte rådet i somras.

# Tencent +9% (Köp) 

Den kinesiska IT-giganten som med mobilappen WeChat är ett centralt inslag i en miljard kinesers dagliga liv. Spel är en viktig del av intjäningen och att kinesiska myndigheter återigen släppt på godkännandet av nya spel har fått aktien att återhämta sig något från botten. Tillväxtförväntningarna har dock kommit ned och aktien har tillsammans med kinesiska börsindex inte hängt med den starka utvecklingen för börser i väst.

# Nilörngruppen -26% (Köp)

När vi skrev om etikettillverkaren för ett år sedan såg tillväxten ut att återhämta sig – men det visade sig vara tillfälligt. Bolaget har sedan dess tappat både omsättning och marginal. Aktien är fortsatt billig och vi upprepade köprådet i somras. En nyckelfråga är hur stort problem det är att vissa av bolagets detaljhandelskunder tappar volym och pressar inköpspriser.

# Swedbank -20% (Köp) 

Som köpråd var det dåligt. Men som investering i Börsplus portfölj blev det okej. Vi ägde Swedbank från 23/10 2018 till 15 januari 2019 och fick en avkastning på 8% på mindre än 3 månader. Och slapp vara ägare när penningtvättskandalen briserade.

# Comintelli -62% (Teckna) 

Säljer mjukvarulösning inom omvärldsbevakning, har 20 Mkr i omsättning och finfin kundlista. Tog in lite pengar vid notering på Spotlight till marknadsföring och ökad distribution för att skala upp. De positiva effekterna har dock låtit vänta på sig. Med ökad kostnadsbas innebär det att vinst blivit förlust i år.  Ett tydligt exempel på riskerna med mikrobolag.

# Eniro Pref -19% (Sälj) 

Aktien har klarat sig förvånansvärt bra trots att bolaget nu flaggar för nya kapitalbehov vilket omöjligen kan vara goda nyheter för preferensaägarna.

# SaltX -22% (Sälj) 

Aktien har klarat sig bättre än vi trodde och har bara gått -40% sämre än index.

# PharmaLundensis -35% (Sälj)

VD skriver brev till ägarna och säger att aktien kan stiga +4000%. Börsplus ser det som en klar säljsignal.

# Axis 0% (Neutral)

Efter en liten budhöjning från Canon så sålde Börsplus sitt innehav med en avkastning på 9% på ett år. Okej när börsen under samma period var plus minus noll.

# Beijer Ref +58% (Neutral)

För ett år sedan var vi nöjda med avkastningen på vårt köpråd och såg en liten risk för att bolagets fina vinsttillväxt var lite tillfälligt uppumpad. Beijer Ref tjänade nämligen extra bra på köldmedia som håller på att fasas ut, under en övergångsperiod. Rådet sänktes till neutral. Tack vare stark efterfrågan på miljövänlig kyla har dock bolaget tuffat på med goda vinster.

# Betsson -23% (Neutral)

Nej, trots att Betsson hade ett riktigt bra kvartalsresultat för ett år sedan blev det ingen vändning för aktien på börsen. Oron består bland annat för utvecklingen på marknaden i Holland.

# Bygghemma +64% (Neutral)

Börsplus följde upp vårt teckna inte / säljråd från noteringen och skrev:

”Aktien har rasat väldigt mycket från noteringen. Det är därför dags att ta bort säljrådet på Bygghemma. Det återstår stora frågetecken kring bolagets möjligheter framöver men det syns nu också i värderingen. För e-handelsentusiasten som inte räds konjunkturen är det köpläge.”

# MRG +0% (Neutral) 

Vi tyckte att budet från William Hill på 69 kr var bra och spekulerade i att det kunde lyfta humöret i spelsektorn. Så blev det inte precis.

# Billerud Korsnäs -5% (Neutral)

”Det är uppenbart att Billerud Korsnäs är en aktie som inte är billig. Snarare är den dyr jämfört med långsiktig vinstförmåga”, skrev Börsplus för ett år sedan.

Analysen skrevs dock apropå de budspekulationer som florerade.

”Dagens Industri skriver att såväl riskkapitalister, kineser och lokala konkurrenter är intresserade av Billerud. Det är ett intressant avslöjande och stämmer säkert till viss del”, skrev vi och avslutade:

”Börsplus känner ingen lockelse i att spekulera i detta. Risken är stor att det inte blir en affär eller att det blir på mediokra nivåer som inte kompenserar för risken att Billerud Korsnäs går in i en lågkonjunktur för fulla segel.”

Någon lågkonjunktur ser vi inte riktigt ännu men Billerud har haft allvarliga problem med sin nya kartongmaskin KM7 och VD Petra Einarsson fick sparken med buller och bång härom veckan.

# Nitro Games -84% (Neutral)

Mobilspelbolag på First North var huvudtitel ”Heros of Warland” floppade vilket tvingade fram stora neddragningar i början av 2019. Årsintäkterna toppade på knappt 30 Mkr i mitten av 2018 för att nu ligga under 10 Mkr. Ett bevis för att fina ägare som Robur Ny Teknik och Ola Rollén inte alls är en garanti för framgång.

# Phase Holographic +152% (Neutral)

Börsplus analys av forskningsbolaget avslutades med meningarna:

”Det finns mycket substans i PHI och därför känns nedsidan för tillfället begränsad samtidigt som uppsidan på sikt är stor. Presumtiva aktieägare ska ha tålamod.”

Vårt råd var dock försiktigt och mynnade ut i betyget 4 av 6 tärningsögon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.