Qviberg gjorde 30 miljoner på några timmar

Öresund, med Mats Qviberg som största ägare, gör ett jätteklipp när Engelska skolan stiger på börsen. Hur det känns? – Man behöver väl inte svara på självklarheter. Jag känner inte någon som inte vill tjäna pengar. Och jag känner mycket folk, säger han.

På torsdagen, sattes den internationella Engelska Skolan, IES, på börsen. Riskkapitalbolaget TA Associates och grundaren Barbara Bergström sålde 29 procent av bolaget för 600 miljoner kronor, vilket ger ett totalt marknadsvärde på 2,1 miljarder kronor. Priset per aktie sattes till 52 kronor.

Investmentbolaget Öresund, där Mats Qviberg är största ägare, investerade 100 miljoner kronor i skolkoncernen. Aktien stängde på omkring 68 kronor, vilket innebär att Öresund tjänat mer än 30 miljoner kronor. Mats Qviberg äger drygt 20 procent av bolaget och har därmed tjänat 6 miljoner kronor på bara några timmar.

– Öresund är ett kommersiellt bolag. Vi är angelägna om att göra bra affärer. Men vi är också en långsiktig investerare, säger han.

Mats Qviberg har som styrelseledamot i Kunskapsskolan sett privat skolverksamhet från insidan. Och han tror att det privata är lösningen på skolans problem. Kommunala skolan har mått bra av konkurrens. Det offentliga har ju misslyckats med att bygga en bra skola, så det är bra att det privata kommer in och stramar upp. När Göran Persson kommunaliserade skolan så blev det inte bra, något han tycker är bekymmersamt.

– Jag har en massa barnbarn som går i skolan, så det är klart att jag även ur ett samhällsperspektiv ser det som centralt att vi har en fungerande skola.

Öresunds vd Gustav Lindner säger att han inte räds den politiska risken i företaget.

– Den måste alla beakta och det har även vi gjort. Men vi är inte först ut, så vi vet hur marknaden värderar den här typen av bolag. Vi tror och hoppas att medborgarnas rätt att välja skola väger tyngre än politikernas vilja att vinstbegränsa.

Han säger att de i den finansiella riskbedömningen har tagit hänsyn till den politiska risken och att en viktig faktor varit att IES inte har någon hög belåningen. Bolaget har, enligt Gustav Lindner, en enkel och fin balansräkning. Han tror dessutom att det finns förutsättningar att skapa tillväxt.

– Det styr man delvis själv över, men vi är förstås beroende av de politiska besluten. IES har tre elever i kö till varje plats, så det är tydligt att det finns en efterfrågan. Utifrån den basen ser det positivt ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets