Gomero: Väntar på lyftet

Gomero är ett mikrobolag med bara runt 30 Mkr i börsvärde som trots sin litenhet har en del som talar för sig. En bra produkt, fin kundlista och god bruttomarginal exempelvis. Pusselbiten som saknas är tillväxten.
Gomero: Väntar på lyftet - b1c0e0ff4409f23c_800x800ar
En SIPP-enhet levererad från Gomero installerad hos Ellevio.
Gomero Group
Börskurs: 8,05 kr Antal aktier: 3,9 m
Börsvärde: 32 Mkr Nettokassa: 8 Mkr
VD: Jan-Eric Nilsson Ordförande: Johan Rask

Gomero (8,05 kr) är ett Spotlight-listat bolag som säljer ett system för automatisering av drift av transformatorstationer. Bolaget hette tidigare Industriarmatur och grundades 2002 i Göteborg där bolaget fortfarande håller till. Koncernen har idag 15 anställda men sysselsätter även några konsulter.

Bolaget har länge haft det kämpigt med lönsamheten men lyckades 2022 vända till lönsamhet och lyckades prestera hela 9,3% i rörelsemarginal. I år har rörelsemarginalen fallit tillbaka och är nu 1,9% på rullande tolv månader.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 40 42 46 51
 – Tillväxt +19,6% +4,0% +10,0% +10,0%
Rörelseresultat 4 1 2 4
 – Rörelsemarginal 9,3% 2,0% 5,0% 8,0%
Resultat efter skatt 3 1 2 3
Vinst per aktie 0,87 0,17 0,46 0,82
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital 15% 3% 7% 12%
Avkastning på operativt kapital 57% 10% 28% 51%
Nettoskuld/Ebit -2,5 -11,4 -5,0 -3,7
P/E 9,3 47,4 17,5 9,8
EV/Ebit 6,2 27,9 10,1 5,8
EV/Sales 0,6 0,6 0,5 0,5

Bolagets huvudprodukt heter SIPP och är en enhet som möjliggör övervakning av transformatorstationer på distans. Den primära applikationen är övervakning av nivån i den oljegrop som finns under transformatorstationer för att fånga upp eventuellt oljeläckage. Gropen vattenfylls vid nederbörd och detta vatten måste pumpas ut för att inte riskera att gropen svämmar över och olja läcker ut i naturen. SIPP kontrollerar nivån i oljegropen och kan även automatiskt pumpa ut vatten ur gropen givet att vattnet är tillräckligt rent. Bolaget jobbar även med att lansera andra applikationer som kan automatisera andra saker på transformatorstationer baserat på samma produkt.

Gomero har även några andra produkter inom automation av underhåll, bland annat mot fjärrvärmeägare. Dessa produkter har inte lyft och verkar i princip vara lagda i malpåse. 

Gomero har en fin kundlista bestående av stora elnätsägare som Vattenfall, Ellevio, EON och Fingrid. Kunderna finns i nio europeiska länder och Australien.

Vi beskrev i en analys i vintras Gomeros verksamhet närmare. Den analysen finns länkad här intill.

  • System Sales består av nyfösäljning av system. Främst består försäljningen av huvudprodukten SIPP som används för att övervaka transformatorstationer. En liten men okänd andel är dock försäljning av de andra produkterna som den mot fjärrvärmeägare.
  • After Sales är eftermarknadsförsäljning som exempel reservdelar.
  • Subscriptions är abonnemangsintäkter. Utöver att köpa själva hårdvaruprodukten måste Gomeros SIPP-kunder betala för ett abonnemang på bolagets digital övervakningsplattform.

Tillverkningen av Gomeros produkter är utlagt på kontraktstillverkare.

EN SVAG RAPPORT

Under fjolåret var Gomeros tillväxt och lönsamhet stark. I år har tillväxten istället stagnerat och omsättningen är nu ned -0,7% på rullande tolv månader. Rörelsemarginalen har sjunkit till 1,9% under samma period.

Som vi förstår det beror lönsamhetsfallet på att bolaget satsat på att växa organisationen för att möta högre efterfrågan samtidigt som försäljningsökningen uteblivit. Bruttomarginalen är ganska bra och har de senaste åren pendlat runt 70%.

Enligt bolaget beror den svaga tillväxten i Q3 på att leverans av vissa order skjutits upp till H1 2024 och inte intäktsförs innan dess. 

Bolagets finansiella mål är att årliga omsättningstillväxten och ebitda-marginalen ska överstiga 15%.

TILLVÄXTSPÅR

Givet de kunder som Gomero faktiskt lyckas ta sig in hos tror vi att bolagets produkt i sig är bra. Det faktum att huvudprodukten SIPP lanserades 2005 och ännu inte har genererat större försäljning väcker dock en fråga om hur stor marknaden faktiskt är för produkten. Mest nytta relativt sin kostnad verkar SIPP göra i glesbefolkade länder med höga arbetskraftskostnader, som de nordiska länderna och Australien.

För att växa vill Gomero dels få in sina produkter på fler transformatorstationer hos befintliga kunder men även sälja in fler sensorer per anläggning.

En tillväxtsatsning är en tilläggssensor till SIPP som övervakar läckage av växthusgasen SF6 från transformatorstationer där gasen SF6 används för att motverka gnistbildning. Produkten testas för närvarande på en anläggning hos Ellevio. Sen i våras har Gomero även anslutit en väderstation samt en temperatur- och luftfuktighetssensor i batterirummet till SIPP vid Ellevios pilotanläggning.

NYCKELPERSONER

VD Jan-Eric Nilsson är Gomeros största ägare med 12% av aktierna. Han har varit VD för det som idag är Gomero sedan 2008.

Styrelseordförande Johan Rask har varit ordförande i Gomero sedan 2011. Han har tidigare även suttit i styrelsen för Chalmers-inkubatorn Chalmers Ventures som är Gomeros tredje största ägare med 11% av aktierna. Han har även jobbat med affärsutveckling hos olika medtech-bolag, bland annat Mölnlycke. Privat äger Rask 2% av Gomeros aktier.

CFO Nils Lindgren har varit på sin nuvarande tjänst sedan våren 2021. Dessförinnan var han Director Corporate Finance hos Volvo i tio år. Lindgren äger aktier i Gomero för 50 000 kr.

HUVUDSCENARIO

Vi har baserat vårt huvudscenario på följande antaganden:

  • Tillväxt – Vi räknar med att Gomero växer 10% per år under vår prognoshorisont.
  • Lönsamhet – I vårt scenario leder den ökade försäljningen till att rörelsemarginalen (ebit) ökar till 8% år 2025.
  • Värdering – Vi tycker 8x EV/Ebit är en rimlig värdering för ett mikrobolag som Gomero.

SLUTSATS

Det finns flera positiva saker att säga om Gomero. Bland annat är insiderägandet stort, finansiella situationen förhållandevis stabil och kundlistan är imponerande. Att försäljningen av huvudprodukten SIPP inte lyft mer och att de gamla produkterna verkar ha lagts i malpåse skaver något.

Om Gomero börjar växa på riktigt igen och samtidigt lyckas prestera en lönsamhet som i alla fall är i närheten av fjolårets är uppsidan i aktien ganska stor. Det gör att vi landar i ett köpråd för aktien. Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att likviditeten i aktien är nästan obefintlig och att en investering i Gomero är närmast att betrakta som en investering i onoterat.

Tio största ägare i Gomero Group Värde (Mkr) Andel
Jan-Eric Nilsson 4,3 12,0%
Black&white Ventures AB 4,3 11,9%
Chalmers Tekniska Högskola 4,1 11,4%
iOWA Holding AB 4,0 11,3%
Swedbank Försäkring 2,3 6,5%
Avanza Pension 1,8 5,1%
Kjell Nilsson 1,6 4,6%
Andrés Westerberg 0,7 2,0%
Johan Rask 0,7 1,8%
Johnas Lindblom 0,6 1,7%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  36,7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco