TF Bank: Inte lika drabbat

Visst stiger kreditförlusterna i TF Bank men inte alls på samma sätt som i Resurs. Att TF löpande sålt av dåliga krediter sätter bolaget i ett klart bättre läge när den marknaden nu verkar svaja. Dock bör man räkna med att även TF nu kommer börja bygga upp problemlån i de egna böckerna.
TF Bank: Inte lika drabbat - TF-Bank-1
Joakim Jansson är VD för TF Bank sedan maj 2023.
TF Bank
Börskurs: 164,00 kr Börsvärde: 3 526 Mkr
Pris/Materiellt EK: 1,7 gånger Avkastning på materiellt EK: 22%
VD: Joakim Jansson Ordförande: John Brehmer

TF Bank (164 kr) släppte i förra veckan ett bokslut där intäkterna växte med 37% medan kreditförlusterna steg hela 61%. En kraftig ökning – om än inte alls i samma magnitud som den branschkollegan Resurs presenterade häromveckan. Det fick TF-aktien att stiga några procent och börsvärde är nu totalt cirka 3,5 miljarder kronor.

Största ägare är TFB Holding AB med 30,3% av aktierna. Bakom det bolaget finns idag främst Paul Källenius, Jonas Weil, och den amerikanska familjen Silberman som under 2007 tillsammans köpte loss postorderföretaget Haléns (där TF Bank då ingick) från tidigare brittiska ägare. Med i den affären var också John Brehmer som idag är näst största ägare med 15,6%. Tredje störst är fastighetsprofilen Erik Selin som har 12,6%.

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 1 998 2 398 2 829 3 282
 – Tillväxt +41,4% +20,0% +18,0% +16,0%
Resultat före kreditförluster 1 166 1 397 1 641 1 904
Kreditförluster -657 -845 -934 -1 050
 – % av lånebok -4,0% -4,3% -4,1% -3,9%
Rörelseresultat 510 551 707 853
 – Rörelsemarginal 25,5% 23,0% 25,0% 26,0%
Resultat efter skatt 377 408 531 631
Vinst per aktie 17,53 19,00 24,70 29,40
Utdelning per aktie 0,00 0,60 0,80 0,90
Direktavkastning 0,0% 0,4% 0,5% 0,5%
Avkastning på materiellt EK 22% 18% 19% 19%
Pris/Materiellt EK 1,7 1,4 1,2 1,0
P/E 9,4 8,6 6,6 5,6
Kommentar: Afv har dragit av TF Banks räntekostnader för hybridkapital från vinsten.

 

Problem i Norden

Likt Resurs pekar TF ut nordiska blanco- och konsumtionslån som de mest problematiska. Det är den största kategorin i Resurs (64% av låneboken) medan TF har ungefär hälften så stor exponering (34%). TF jobbar dock generellt med krediter av mindre storlek (i snitt 16 tkr) och med kortare löptid.

Resurs pekade särskilt ut december som en månad då många kunder haft svårt att betala räkningarna. Det är ingen trend TF verkar se, som i allmänhet snarare nämner januari som årets värsta månad. Detta bådar inte särskilt gott för den omedelbara framtiden i Resurs, vilket vi även pekade ut i vår färska analys.

Med det sagt är det tydligt att även TF Bank under en längre tid sett allt högre kreditförluster, även mätt som andel av den snabbt växande låneboken. En delförklaring är den strukturellt högre kreditförlustnivån inom kreditkortsaffären, mer om den senare.

TF Banks kreditförluster stiger

Snabbfotad affärsmodell

TF är också byggt på en helt annan strategi än många av de andra blancobankerna. Affärsmodell och organisation är byggd för att bolaget ska kunna vara mer snabbfotat, och styra kapital mellan olika produkter och geografier efter bästa förmåga.

Exempelvis öppnar TF hellre upp nya marknader när möjlighet finns, snarare än att krama ur sista droppen ur befintliga marknader när konkurrensen hårdnat och marginalnyttan visar tecken på att avta. Förhoppningen är att banken ska slippa kriga med pris och volym, och inte heller vara den aktör som har störst krediter på marknader.

Växer med tyska kreditkort

Om TF Banks kreditkort

TF Bank ger ut ett Mastercard Gold-kort i egen regi och under eget varumärke. Verksamheten finns främst i Tyskland (203 000 aktiva kort) men också Norge (26 000) och Österrike (12 000). Under 2024 är planen att lansera kreditkort i Spanien. Det är ett premiumkort utan avgifter som har räntefri kredit de första 51 dagarna. Kortet riktar sig i större utsträckning mot personer som inte har tillgång till, eller inte är i fokus av, storbankerna. Det kompenseras för med hjälp av låga kreditlimiter som begränsar risknivån. Maximal kredit är 8 000 euro men då ska kunden också uppfylla en hel del krav för att nå dit.

TF finns idag på 13 marknader och det är inom tyska kreditkort som banken på senare tid växt allra häftigast. För ett år sedan hade bolaget gett ut 116 000 aktiva kreditkort i landet. Nu vid årsskiftet hade den siffran växt till 203 000, och för nyutgivna kort är det dessutom vanligt att utlåningsvolymen stiger under de första två till tre åren.

TF lanserade i Tyskland 2018 men i början handlade mycket om att experimentera och lära känna kundernas riskprofil. Det var först under 2021 och 2022 som tillväxten tog fart och Tyskland är nu bankens största marknad med 27% av låneboken.

Såväl räntenivåer som kreditförluster är högre inom kreditkort. Vissa möjligheter finns dock att arbeta mer proaktivt med att förebygga förluster. Enligt bolagets avtal med sina kunder har TF nämligen möjligheten att dra tillbaka outnyttjad kreditlimit på korten, vilket kan ske om banken bedömer att risken för kunden ökat.

Finansieras av tyska sparkonton

Bolagets externa finansiering är i huvudsak också tysk. Den utgörs nästan uteslutande av inlåning från allmänheten där tyska sparkontokunder står för 93%. Av detta kommer 40% från fasträntekonton där det generellt är mycket svårt att ta ut pengarna i förväg.

Vi skulle ändå se merparten som billigt men potentiellt flyktigt kapital, som dock möjliggör för en aktör som TF att säkra konkurrenskraftig finansiering. Vi vet att även skuldinvesteraren Hoist använder sig mycket av just tyska sparkontokunder.

Det är en risk ifall många kunder snabbt skulle flytta sina pengar. Exempelvis för att hitta bättre räntor på annat håll, eller för att i sämre tider nalla av sparkapitalet.

I slutet av kvartalet har TF börjat bredda finansieringen genom att lansera inlåning i Spanien, Irland och Nederländerna. Positivt är också krediternas korta löptider som innebär att det finns ett stort naturligt inflöde av räntebetalningar och amorteringar från kunderna som ger god likviditet.

NPL-regelverk går isär

Baksidan med att driva verksamheten som en bank och ta emot billig inlåning från privatpersoner är den reglering som följer på köpet. Exempelvis i form av de kapitaltäckningskrav som innebär att banken hela tiden måste hålla tillräcklig ”soliditet” mätt som exempelvis kärnprimärkapitalrelation. Det är förstås sunt men ställer också hårdare krav på hur banken kan använda sitt kapital jämfört med andra oreglerade aktörer.

Kapitaltäckningsreglerna har återigen hamnat i fokus med sedan 2019 ny EU-reglering kallad NPL Backstop (NPL = Non-Performing Loan, ofta en fordran som varit obetald i 90 dagar). Regelverket omfattar alla europeiska banker och innebär kortfattat att banken måste göra ett avdrag ur kapitalbasen när en icke-säkerställd fordran varit förfallen i tre år.

En viktig detalj är att själva redovisningen inte påverkas. NPL Backstop-regleringen medför alltså att reglerna för redovisning respektive kapitaltäckning nu gått isär. En fordran på 100 som blivit dålig kan alltså i redovisningen bedömas ha ett värde på 30 men i kapitaltäckningsmåtten räknas som 0.

I TF kan man exempelvis utläsa att banken vid årsskiftet hade förfallna lån till ett bedömt värde av 40 Mkr som nu omfattas NPL Backstop-reglerna. TF har därför behövt göra ett avdrag på 40 Mkr ur sin kapitalbas vilket – allt annat lika och lite förenklat – måste ersättas av 100% eget kapital. Det innebär att verksamheten binder mer kapital och försämrar avkastningen på det egna kapitalet.

Fallande priser på skuldportföljer

TF Bank har tidigare hanterat detta problem genom att avyttra en stor del av de förfallna krediterna till andra skuldinvesterare. Vi har sett detta som en stor fördel. Inte minst eftersom det hindrar att stora volymer dåliga lån byggs upp i balansräkningen, vilket kan leda till större smällar om krediterna inte längre skulle bedömas hålla samma kvalitet.

Nu verkar dock marknaden för att sälja portföljer av dåliga lån hastigt försämrats och TF menar att man inte längre får erbjudanden som motsvarar portföljernas bedömda värde. Enligt TF är förklaringen att många oreglerade aktörer, som finansierat sig via obligationer i stället för inlåning från allmänheten, fått dyrare finansiering vilket leder till att de inte längre kan buda lika frikostigt på nya skuldportföljer.

Nischbankernas NPL-exponering Andel förfallna krediter i låneboken (steg 3 netto) Förfallna krediter som andel av bokfört eget kapital
TF Bank (Q4) 5,2% 43%
Resurs (Q3, före vinstvarning) 8,2% 41%
Norion (Q3) 9,6% 53%
NOBA (Q3, onoterat) 6,6% 30%
Kommentar: NOBA är tidigare Nordax som 2021 gick ihop med Bank Norwegian.

Initialt innebär detta att TF kommer behålla sina dåliga krediter i egen bok framöver. Förmodligen kommersiellt riktigt – även om det på sikt kommer öka risken för felprissättning som ger större kreditsmällar. Positivt är att banken, som följd av att man fram tills nyligen sålt av samtliga dåliga lån, har 2024 och 2025 på sig innan även dessa börjar träffas av NPL Backstop-reglerna. TF bedömer alltså att man har ett par år sig att fundera kring vägen framåt innan de dåliga lånen blir ett större problem.

Slutsats

Knepig reglering, trög marknad för att sälja dåliga krediter och risig konjunktur ser nu ut att sammanfalla. Det är troligt att även TF Bank står inför en tid av något högre kreditförluster. Och kommer dessutom, som läget ser ut nu åtminstone, börja bygga upp dessa dåliga lån i de egna böckerna.

Samtidigt är TF:s krediter på mindre belopp och med kortare löptid. Banken tycks stå bättre riggad än många andra aktörer genom att bolaget löpande har sålt av dåliga fordringar så länge det varit möjligt att få vettiga priser. Det köper tid för att hantera NPL Backstop-regelverket och den tröga NPL-marknaden. Affärsmodellen är också en styrka där TF varit skickliga på att styra kapital mellan olika produkter och geografier, vilket man gjort lönsamt under lång tid.

Vi gillar TF Bank som värderas till 1,7 gånger materiellt eget kapital. Det är en rimlig nivå givet att avkastningen på detta egna kapital ligger kring 20%. Ser man till vinsten per aktie är banken ännu billigare. Kring 6 gånger vinsten (P/E) något år ut, även om det ska sägas att vi fick värderingen i Resurs till ännu lägre 4 gånger. Vi tycker dock TF Bank står bättre riggat på de flesta sätt och ser aktien som köpvärd på de här nivåerna.

Tio största ägare i TF Bank Värde (Mkr) Andel
TFB Holding AB 1 061 30,3%
John Brehmer 547 15,6%
Erik Selin 440 12,6%
Proventus Aktiebolag 181 5,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 173 4,9%
Jack Weil 150 4,3%
Carnegie Fonder 105 3,0%
Skandia Fonder 44 1,3%
Mattias Carlsson 43 1,2%
Livförsäkringsbolaget Skandia 41 1,2%
Fem största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Espen Johannesen (COO) 7,2 0,2%
Mikael Meomuttel (CFO) 5,0 0,1%
Sara Mindus (ledamot) 4,1 0,1%
Michael Lindengren (ledamot) 0,8 0,0%
Joakim Jansson (VD) 0,7 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 16,2%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB