ANALYS+: Kläduppdelning som kan bli toppen

ANALYS Uppdelningscaset i IC Group är inte längre spekulativt utan toppar styrelsens agenda. Mot låga utgångsförväntningar räcker det för nytt köpråd.

KÖP IC Group köpstämplades i Affärsvärlden nr 7/2017 då börsredaktionen pekade på uppdelningspotentialen i det Köpenhamnnoterade klädmärkeshuset. Rådet blev dåligt då aktien stod ungefär 20 procent lägre vid ettårsutvärderingen, ej inräknat utdelning.

Kurstappet förklaras av allt svagare försäljning i ett allt svagare klädhandelsklimat. Under första halvan av det innevarande brutna räkenskapsåret, som löper juli–juni, har IC:s försäljningstapp i jämförbara butiker varit -2,8 procent, vilket inte kompenserats av växande e-handel.

Åtgärderna som nu börjat bita har varit att släppa grossistförsäljning, där branschens reaprispress slagit hårdast, parallellt med interna besparingar. Dippen i den rullande rörelsemarginalen har hämtats upp från 4,5 i somras till 5,6 procent vid utgången vid kalenderårets slut, men det finns mycket kvar att hämta.

I förra vårens analys var huvudargumentet dock att IC:s stora värdepotential i närtid är via uppdelning, inte en turnaround.

IC-styrelsen bekräftade i oktober att en avyttring av svenska sportmärket Peak Performance, koncernens största varumärke med 40 procent av försäljningen och senare års vinstmässiga högpresterare, övervägs. Spindeln i nätet är Peter Thorsen, som i våras gick från styrelseledamot till tillförordnad vd för IC, och nu har roterat till att bli ordinarie styrelseordförande. SEB har i en analys påtalat hur Thorsen var drivande i att vända och sälja ut heminredningskedjan Boconcept. Från början av 2013 till slutet av 2016 tog Thorsen, först som vd och sedan som ordförande, den danska heminredningskedjan till ett private equity-utköp från börsen, och mer än femdubblade aktiekursen.

Börsredaktionen har inte mångdubblingsförväntningar på IC Group i närtid. Kan Peak Performance säljas för bakåtblickande 19 gånger ebit, dryga 15 gånger ebitda eller 2,2 gånger försäljningen täcker det dock hela börsvärdet plus nettoskulden (exklusive butikshyror). Det är inga extrema multiplar på nedpressade vinster i nuvarande heta private equity-klimat och skulle innebära att resterande 60 procent av försäljningen, där svenska kostymmärket Tiger of Sweden med 33 procents andel står för huvuddelen av vinstpotentialen, fås gratis.

Huvudrisken i IC-aktien är om Peak eller Tiger helt tappar bort sina varumärkespositioner de närmsta åren, vilket börsredaktionen inte ser som huvudscenariot.

 

IC Group får upprepat köpråd med 200 danska kronor i ettårig riktkurs.

Ovanstående aktieråd från nästa nummer av magasinet Affärsvärlden förpubliceras här exklusivt för Affärsvärlden Analys+ läsare.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.