Fortsatt vind i seglen

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen har utökat sin indexledning med hjälp av vindbolagen, det norska försäkringsbolaget och det underbevakade småbolagscaset.
Fortsatt vind i seglen - jekport3_binary_6899829.png

Stockholmsbörsen har utvecklats oförändrad sedan förra magasinsuppdateringen kring Nordiska Värdeportföljen för tre veckor sedan. Ett riksdagsval har passerat utan att skapa några större börsrörelser. Den tidigare svaga kronutvecklingen har dock bromsats och kronan har stärkts mot flera viktiga valutor. Modellportföljen har återigen utökat sin indexledning. Räknat sedan starten den 15 december i fjol är totalavkastningen nu 19,1 procent. Det är drygt 9 procentenheter bättre än 9,7 procent för Stockholmsbörsens breda OMXSGI-index.

Rörelserna i de två största innehaven Pandora (21 procents portföljvikt) och Eolus Vind (28 procents portföljvikt) har varit begränsade de senaste veckorna.

Portföljens tredje största position, Ratos, har börjat röra sig. Ratos sålde samtliga aktier i intresseföretaget Gudrun Sjödén Group för 225 miljoner kronor. Av större vikt är att ägarna till norska oljeservicebolaget Aibel, där Ratos äger 32 procent, sägs vara till salu enligt personer med insyn, enligt Bloomberg News. Värdet som diskuteras är motsvarande 4,4 miljarder kronor, vilket är hälften jämfört med när Ratos köpte in sig i slutet av 2012. Det koncernmässiga värdet av Ratos andel i Aibel uppgår till 752 miljoner kronor, och om uppgifterna om det potentiella värdet visar sig stämma motsvarar det ungefär det dubbla bokförda värdet.

Vindkraftsbolaget Arise har ångat på i spåren av fortsatt höga elpriser men även avyttringar. Arise har avyttrat vindkraftsparkerna Bröcklinge­berget och Enviksberget till en schweizisk kapitalförvaltare respektive Blackrock. Det innebär en positiv resultateffekt på totalt 110 miljoner kronor under åren 2018 och 2019. Aktien har stigit 14 procent sedan förra portföljuppdateringen och är därmed procentuellt periodens bästa innehav.

Även fjärde största positionen i Allgon (8 procent) har bidragit till avkastningen, efter att det fortsatt underbevakade småbolagscasets halvårsrapport bekräftat fortsatt lovande tillväxt- och marginalutveckling för storförvärvet Tele Radio.

Periodens näst bästa innehav är i norska försäkringsturnarounden Insr som stigit med 12 procent. Det som bidrar till uppgången är två flaggningsmeddelanden från storägaren Öresund, som ökat innehavet och nu äger 24,8 procent av bolaget.

Svagast i procent har Oriflame varit, som tappat 16 procent. Bolaget har haft det tungt med problem i Ryssland och stora valutasvängningar, inte minst den turkiska liran. En säljanalys av Nordea tryckte ner aktien 9 procent förra veckan. Banken pekade bland annat på en avmattning på tillväxtmarknader och inte minst Mexico. Aktien fick dock en liten uppstuds när det annonserades att Sven-Olof Johansson, huvudägare och vd för Fast Partner, är ny i ägarlistan.

 

Nordiska avkport.jpg 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets