Ljusning på riggmarknaden

BÖRSSPANING: Bonheurs innehav Fred Olsen Energy, FOE, verkar ha fått oljeriggmarknaden med sig på sistone. Det förbättrar oddsen att klara balansräkningens skuldberg.
Ljusning på riggmarknaden - olja-700-161201_binary_6809335.jpg

Enligt SEB:s senaste uppdatering kring riggmarknaden stiger dagspriserna för kontrakt i norska Nordsjön brant samtidigt som marknadens kapacitetsutnyttjande nu rör sig tydligt uppåt, från en botten runt 45 procent halvvägs in 2017. Kapacitetsutnyttjandet nu ser ut att vara runt 55 procent, enligt SEB-rapporten.

Vad gäller brittiska Nordsjön återhämtades kapacitetsutnyttjandet snabbare och har nu rekylerat ned till dagens nivåer på strax under 70 procent, men dagsraterna har ännu inte studsat upp tydligt.

Huvudanledningen att saker rör på sig är, förstås, att råoljepriset återhämtats snabbt.

Brent-råoljans frontmånadstermin. Källa Nasdaq.pngBrent-råoljans frontmånadstermin. Källa: Nasdaq 

För FOE:s aktieägare är utvecklingen väldigt positiv eftersom bolagets riggar var sysslolösa i höstas samtidigt som bolaget inte kommer kunna skjuta upp omförhandlingsbehoven av dess lån bortom 2018. En mindre usel marknad förbättrar oddsen för att långivare ska gå med på eftergifter. En sådan lösning gynnar båda sidor, men framförallt aktieägarna (eftersom alternativet är att bli utraderade vid en konkurs).

Fred Olsen Energys riggkontrakt per niomånadersrapporten 2017. Källa Fred Olsen Energy.pngFred Olsen Energys riggkontrakt per niomånadersrapporten 2017. Källa: Fred Olsen Energy 

En räddning av FOE är en bonus i Bonheur-caset, inte en förutsättning

Börsredaktionens substanscase i Bonheur har från start byggt på en uppvärdering av konglomeratets förnyelsebara vindenergi och övriga portfölj. En lyckad räddning av FOE är bonusuppsida, inte en förutsättning för att caset ska gå att räkna hem.

Analys+ inspirationsportfölj Nordiska Värdeportföljen har 4 procent av portföljen placerad i Bonheur. Marknadsvärdet på Bonheurs kurshavererade FOE-innehav är i sin tur endast en mindre del av det.

Affärsvärldens börsredaktion har inget gällande råd på FOE, där risken är extremt hög tills omstruktureringen klargjorts.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets