Stark start för Enea

PORTFÖLJUPPDATERING. Enea lyfter på amerikanska avtal. Programvarubolagets utveckling gör att Småbolagsportföljens första tid på börsen får godkänt.

Det blev en trög start på året för den nya Småbolagsportföljen. Främst är det Gränges som har agerat bromskloss efter negativ statistik i fordonssektorn. Gränges, som är något av ett wildcard i portföljen, har backat 5,3 procent sedan portföljens start den 28 december.

Gränges har starka positioner på marknaden för valsade aluminiumprodukter till värme­växlare, vilket ter sig lovande i omställningen till elbilar som kommer kräva mer temperaturreglering i batteripaketen. Dessutom har bolagets låga värdering gjort det till ett objekt för uppköpspekulationer. Kvarstår gör dock bolagets känslighet för rörelser i cykliska branscher som bilar och bygg, vilket vi sett bevis för den senaste veckan.

Portföljens marginella nedgång med 0,1 procent får ändå ses som godkänt efter OMSXSGI:s tapp på 0,8 procent.

Efter fem handelsdagar är Småbolagsportföljens starkast lysande innehav programvarubolaget Enea. Aktien lyfte 7,3 procent procent på torsdagen efter att bolaget under natten offentliggjort två nya avtal i Nordamerika. Det största avtalet på 5,3 miljoner dollar är helt nytt, medan kontraktet på 3,2 miljoner dollar är förnyat. Båda affärerna rör programvara för mobil trafikhantering, medan det största avtalet mer specifikt är för trafikaccelerering av så kallad TCP-trafik, inom affärsområdet Openwave Mobility som förvärvades i våras.

Ännu har Enea inte gått ut med vem eller vilka som är motpart i avtalen, men affärerna förstärker Eneas pågående transformering till ett diversifierat programvarubolag. Läs analysen från december här.

Även den lilla positionen i First North-bolaget Bimobject har utvecklas väl i Småbolagsportföljen. Bolagets verksamhet är kortfattat en marknadsföringskanal för säljare av byggmaterial och inredningsdetaljer – en digital katalog med 3D-ritningar av dörrar, fönster och annat som sitter i byggnader. Bolaget är en klar vinnare i den fortsatta digitaliseringen av byggbranschen. Affärsvärlden tilldelade aktien ett köpråd i mitten av december.

Aktien har avancerat drygt 7 procent sedan den 21 december, då Bimobject meddelade att bolaget tecknat ett licensavtal med arkitektbyrån Link. Småbolagsportföljen väljer än så länge att hålla nere positionen i BIM. Handeln i aktien väl slagig för portföljen, som håller nere på risken ett tag framöver.

Nedan läget i portföljen efter stängning på torsdagen:

MEL port 3 jan 2019.jpg

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.