Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tar rygg på Nordiska Värdeportföljen

2019-11-16 11:31

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen investerar i en aktie som sedan tidigare finns i Nordiska Värdeportföljen.

Värdeinriktade amerikanska kapitalförvaltningsfirman GMO noterade nyligen i sin månatliga tillgångsklassprognos att värdeaktier på tillväxtmarknader är tillgångsslaget med de bästa avkastningsutsikterna i ett längre perspektiv. Se graf nedan.

Källa: GMO.

Hur få exponering mot dessa goda förutsättningar på Stockholmsbörsen?

Latinamerikafokuserade teleoperatören Millicom har i snart två år varit ett innehav i systerportföljen, Nordiska Värdeportföljen. Aktien har utvecklats trögt, inte minst på slutet drivet av Kinneviks beslut att dela ut sitt innehav i Millicom till aktieägarna - något som riskerar att skapa ett stort säljtryck i aktien senare i år.

Frågan är dock om inte marknaden tagit ut mycket av detta i förskott. Aktien är ner nära 30 procent de senaste sex månaderna. Och frågan är om Kinneviks aktieägare verkligen kommer att vräka ut sina Millicom-aktier till vilket pris som helst.

Köprådet i Millicom upprepades nyligen i tidningen med riktkurs 750 kronor. Avkastningsportföljen konstaterar att Millicoms förväntade utdelning nästa år, 25,50 kronor per aktie, motsvarar en direktavkastning på goda 6,4 procent. Givet de dåliga avkastningsutsikterna på nuvarande värderingsnivåer (se graf ovan) framstår Millicom som klart intressant då dagens värdering implicit innebär väldigt låga förväntningar på vinst- och utdelningstillväxt. Och det på en operatör med goda marknadspositioner på tillväxtmarknader.

Avkastningsportföljen ser god risk/reward på nuvarande nivåer, men är samtidigt väl medveten om att flödena kopplade till Kinneviks utdelning av Millicom-aktien kan komma att skapa ännu bättre köplägen längre fram. Portföljen tar dock fasta på att aktien redan nu framstår som klart undervärderad.

450 aktier köps till fredagens stängningskurs 398 kronor. Nedan läget i portföljen efter transaktionen:

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom