10 råd om aktieindexobligationer

Allt fler satsar på aktieindexobligationer för att skydda sig mot börsras. Men krångliga konstruktioner och finstilta villkor gör att utfallet om börserna stiger är svårt att förutse.

Innehavarna av aktieindexobligationer får alltid tillbaka det nominella beloppet, minus courtage och eventuell överkurs, även om det underliggande indexet sjunker i värde.

Problemet är att förutse hur mycket pengar det blir när det valda indexet utvecklas positivt. Här är ett exempel:

En av SEB:s Sverigeobligationer som löpte ut i våras gav endast 1 procent i avkastning trots att Stockholmsbörsen under obligationens tvååriga livslängd steg mycket kraftigt.

Förklaringen var att obligationen började med en avkastning på 20 procent, från vilken varje månad med negativ utveckling räknades av. Så trots en mycket god utveckling på den underliggande börsen drog börsraset i maj förra året ner slutresultatet till nästan ingenting.

Samtidigt gav en annan av SEB:s Sverigeobligationer med samma löptid innehavarna 35 procent i avkastning. Man kan fråga sig hur många av innehavarna som kände till hur olika villkoren hos dessa obligationer kunde slå.

Här får du tio råd som hjälper dig att välja rätt aktieindexobligation.

1 Se till att all information finns med i marknadsföringsbroschyren
Om du måste gå till prospektet för att hitta grundläggande uppgifter är det skäl nog att välja en annan utgivare.

2 Se till att du verkligen förstår
Många aktieindexobligationer har onödigt komplicerade upplägg och utgivarna är alltför ofta dåliga på att på ett pedagogiskt sätt informera spararna om hur reglerna slår vi olika scenarier. Ställ frågor till den som säljer aktieindexobligationen till dig och fråga tills du förstår svaren.

3 Jämför minst två aktieindexobligationer med olika utgivare men med samma underliggande marknader innan du bestämmer dig
Är det några villkor som skiljer sig åt bör du se till att förstå hur just de villkoren kan påverka slutresultatet.

4 Välj gärna aktieindexobligationer med inriktning på tillväxtmarknader
Den lägre risken i en aktieindexobligation kostar i form av lägre potentiell avkastning, vilket gör att det krävs en kraftig tillväxt för ett hyggligt slutresultat.

5 Välj rätt löptid
Vilket resultat du kan förvänta dig beror till stor del på hur lång löptid aktieindexobligationen har. Obligationer med kortare livslängd än två år ska närmast jämföras med sparkonton eller räntefonder. Längre löptider kan jämföras med aktieplaceringar.

6 Välj om du vill betala överkurs eller inte
Om du betalar överkurs får du större del av den eventuella uppgången på den underliggande börsen. Utan överkurs kan du inte förvänta dig att få speciellt hög avkastning.

7 Jämför uppräkningsfaktorn på olika aktieindexobligationer
Uppräkningsfaktorn eller del- tagandegraden anger hur mycket av den eventuella uppgången på den underliggande marknaden du får del av.

I marknadsföringen av aktieindexobligationer anges en indikativ nivå. Den exakta nivån påverkas av flera olika faktorer, bland annat räntor och volatiliteten på aktiemarknaden, och spikas därför först den dag spararna betalar för sina obligationer. Det gör att det kan vara svårt att jämföra olika obligationers villkor.

Stickprov visar dock att uppräkningsfaktorn i flertalet fall hamnat strax över den angivna preliminärsiffran eller i övre delen när ett intervall angivits.

8 Titta en extra gång på hur slutkursen beräknas
Hur slutkursen beräknas skiljer sig ofta åt mellan olika obligationer. Det är vanligt att slutkursen bestäms som ett genomsnitt av månadsvisa avläsningar under obligationens sista år, så kallad asiatisk svans. Om underliggande index utvecklas negativt i början av löptiden för att sedan stiga gynnas aktieindexobligationer med avstämning i slutet av perioden. Om marknadsutvecklingen är den motsatta, med stark utveckling i början, ger andra obligationer ett bättre resultat. Ibland finns det ett tak för hur mycket av en månads eller kvartals uppgång som räknas med i slutkursen.

9 Se till att du räknar med alla kostnader
Ta med såväl courtage som överkurs.

10 Tänk realistiskt
Hur sannolikt är det att den marknad du har valt sammantaget backar under aktieindexobligationens livslängd? Är den tryggheten värd priset, eller utsätter du dig i själva verket för risken att få för låg avkastning på dina pengar?

Margaretha Levander
Placera Nu

Kort om aktieindexobligationer

* Minsta sparbelopp för en aktieindexobligation är ofta 10 000 kronor. Vissa erbjuds även till överkurs, 11 000 kronor. Du är garanterad att få tillbaka 10 000 kronor när löptiden går ut. Löptiden brukar ligga mellan två och fem år.

* Du kan få tillbaka mer än 10 000 kronor om index för den underliggande marknaden där pengarna placerats gått bra. Hur stor andel av uppgången du får beror bland annat på uppräkningsfaktorn. Vid överkurs får du större del av den eventuella uppgången.

* Vid köptillfället betalar du ett courtage som normalt ligger på mellan 1 till 2 procent av priset.

* Under första halvåret i år köpte svenskarna aktieindexobligationer för drygt 40 miljarder kronor, enligt uppgifter från VPC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF