228 gripna för penningtvätt

Europol har kunnat gripa 228 personer misstänkta för penningtvätt i en samordnad insats i 31 länder, däribland Sverige.

Vid räden, som ägde rum under september–november i år, ska Europol kunnat avslöja över 7 500 fall av penningtvätt till ett totalt värde av motsvarande drygt 129 miljoner kronor.

Över 3 800 personer, som mer eller mindre medvetet fört över pengar, har identifierats i räden, liksom 386 rekryterare, varav totalt 228 har kunnat gripas.

Brottsligheten sker till största del över nätet och ofta är de som för över pengarna inte medvetna om att de utnyttjas för penningtvätt, enligt Europol. Det här året har man sett en ökning av fall där bedragarna rekryterat på dejtingsajter och under falska förespeglingar om en romans fått sina offer att öppna bankkonton och föra över stora summor.

Även sociala medier utnyttjas allt mer av kriminella. Där riktar de ofta in sig på yngre personer som exempelvis blir lovade en summa pengar för att ta emot en större summa pengar, som sedan ska föras vidare.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här