ABB säljer förlustbringande verksamhet

ABB har tecknat avtal om att sälja sin Solar inverter-verksamhet till italienska Fimer.

Verksamheten, som ingår i affärsområdet Electrification, hade intäkter på cirka 290 miljoner dollar 2018.

Det framgår av ett pressmeddelande. ABB kommer att kompensera Fimer för att det tar över verksamheten och dess skulder. Därför räknar ABB med att ta en kostnad, efter skatt och ”icke-operationell”, på cirka 430 miljoner dollar under andra kvartalet. Cirka 75 procent av denna kostnad består av ett kassautflöde till Fimer från det att affären stänger till 2025. Vidare räknar ABB med upp till 40 miljoner dollar i separationsrelaterade kostnader under andra halvåret 2019.

Efter affären stänger, vilket väntas ske under första kvartalet 2020, räknar ABB med att den operationella ebita-marginalen för Electrification påverkas positivt med något över 50 procentenheter, ”vilket stödjer verksamhetens steg mot marginalmålskorridoren om 15-19 procent”, heter det.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.