”ABB ser väldigt bra ut”

Anders Hedberg Ansvarig för Kammarkollegiets aktiekonsortium med 8,5 miljarder kronor i förvaltning.

Vad tror du om börsen resten av året?
– Jag är ganska positiv, även om det kan komma att svaja rejält till och från. Mycket talar för att de fundamentala faktorerna förblir starka. En positiv faktor är att världsekonomin inte längre är lika beroende av USA. Ryssland, Indien och Asien fortsätter driva på utvecklingen. Inflationen kan vara ett litet hot, men så länge det inte kommer helt oväntade chocker, till exempel väldiga oljeprishöjningar, terrordåd eller krig, så tror vi börsen kan ticka på rätt hyfsat, även in på 2008.

Tillhör du dem som talar om superkonjunktur?
– Nja, jag tror ju inte konjunkturcykeln är död, men jag tror som både Sandviks och Atlas Copcos vd:ar att det har skett en strukturell förändring i världsekonomin och att den kan växa många år till.

Någon sektor ni tror extra mycket på?
– Vi slår ett slag för verkstad just nu. Det är många företag som har hög intjäning och låg skuldsättningsgrad.

Några favoritaktier?
– ABB. Det är sencykliskt och ser väldigt bra ut just nu vad gäller kraftverksamheten. Sedan gillar vi Atlas Copco och Sandvik. Vi tycker också att H&M är fortsatt spännande.

Är det något du tycker är övervärderat för tillfället?
– En bransch som börjar bli lite ansträngd är fastigheter. Det börjar bli svårt att räkna hem de aktierna. Utvecklingen är inte fullt så hejdlös längre.

Er bästa investering hittills?
– Oj vad svårt… det jag på senare tid har varit väldigt nöjd med är utvecklingen i Atlas Copco och Sandvik samt Hennes&Mauritz. Det låter kanske inte så spektakulärt men det är så vi jobbar.

Berätta om Kammarkollegiet.

– Kammarkollegiet grundades av Gustav Vasa 1539 och var faktiskt Sveriges första finansdepartement. Kammarkollegiet är en central statlig förvaltningsmyndighet med 180 anställda. Vi förvaltar pengar åt ungefär 400 stiftelser och fonder. Utöver det har vi också ett tiotal stiftelser med diskretionära portföljer. Totalt förvaltar vi runt 28 miljarder kronor, varav två tredjedelar är placerade i räntebärande papper och resten, cirka 8,5 miljarder, är placerade i aktier. Vi placerar också betydande belopp åt PPM, Insättningsgarantinämnden och Kärnavfallsfonden.

Hur många är ni?
– Hela avdelningen för kapitalförvaltning består av 23 personer varav placeringssektionen är fem personer. Två av oss arbetar enbart med aktieplaceringar, det är jag och finansanalytikern Anna Eriksson, medan Georg Ulvelius, som är chef, arbetar både med räntor och aktier.

Vilka urvalskriterier gäller för bolagen ni placerar i?
– God tillväxt och räntabilitet står i centrum. Sedan eftersträvar vi en stark balansräkning, så att aktien kan klara även svåra år. Företaget ska ha uthålliga marginaler. Att ledningen och affärsmodellen har en bra historik är också centralt för oss. Nu har det ju också varit mycket uppköp på börsen, och även om det inte är ensamt avgörande är det klart att vi också sneglar på om någon är uppköpskandidat.

Vilken tidshorisont har ni?
– Vi är utpräglat långsiktiga. Att investera, inte spekulera, är väldigt centralt i vår förvaltning. Det händer att vi gör korta affärer, men minst tre fyra år brukar vi hålla som placeringshorisont. Sen är vi också tiltade mot storbolag.

Varför inga småbolag?
– Vi har några medelstora bolag, som Höganäs till exempel, men småbolagen är för svårarbetade för oss. Ofta har de sämre informationsgivning än storbolagen och likviditetsrisken är större. Risken ökar, och det vill vi undvika.

Placerar ni bara i svenska företag?
– Vi håller oss till Sverige när det gäller den aktiva förvaltningen. Den delen sköter jag och Anna. Men vi har 15 procent av kapitalet i utlandsfonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight