Abbvie tecknar prisavtal för hepatit C-läkemedel

Läkemedelsbolaget Abbvie fick på fredagen marknadsgodkännande för sitt hepatit C-läkemedel Viekira Pak av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Godkännandet innebär att ytterligare en aktör kliver in på den konkurrensutsatta hepatit C-marknaden och i dag rapporterar bland annat CNBC att Express Scripts, en amerikansk tredjepartsleverantör av receptbelagda läkemedel, tecknat prisavtal om läkemedlet med Abbvie.

Abbvies läkemedel baserar sig på en kombination av de aktiva substanserna ombitasvir, paritaprevir, ritanovir samt dasabuvir och godkändes för behandling av kronisk hepatit C-infektion av virus med genotyp 1. Kombinationsläkemedlet innehåller både så kallad NS5B-hämmare och hämmare av proteinerna NS5A och NS3/4A.

Behandlingen intas oralt och är godkänd utan tillägg av interferon och ribavirin, som tidigare ansetts vara standardbehandling av sjukdomen och som dras med en rad biverkningar. Viekira Pak har i kliniska fas III-studier visat sig bota 95-100 procent av patienterna som infekterats av hepatit C-virus.

Abbvies läkemedel ansluter därmed till den konkurrensutsatta hepatit C-marknaden där amerikanska Gilead har två läkemedel, Harvoni och Sovaldi, ute på marknaden och Johnson & Johnsons europeiska verksamhet Janssen, som tillsammans med svenska Medivir marknadsför Olysio, baserat på den aktiva substansen simeprevir.

Forskningen inom läkemedel mot hepatit C har accelererat de senaste åren och sedan december i fjol har både Gilead och Medivir fått marknadsgodkännande för sina interferonfria behandlingar. Priset per behandling har fått stor vikt i konkurrenssituationen och en talesperson för Abbvie uppgav på fredagen att man planerar att prissätta läkemedlet till 83.319 dollar per 12-veckorsbehandling, vilket placerar läkemedlet i spannet mellan Gileads preparat och Medivirs och Janssens dito.

Därtill uppger Express Scripts nu att de tecknat avtal med Abbvie för att få reducerat pris på tolvveckorsbehandlingen mot att de från och med den 1 januari ska exkludera Gileads och Janssens preparat. Express Scripts talesperson Brian Henry vill för CNBC inte uppge hur mycket bolaget kommer att få betala för en 12-veckorsbehandling efter avtalet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight