Advokat gripen av FBI för insiderhandel i Sobi-affär

En advokat har gripits av FBI för insiderhandel i en affär kopplad till Sobis förvärv av det amerikanska bolaget CTI. Enligt anklagelserna har han köpt aktier i flera andra bolag nära inpå stora tillkännagivanden och tjänat över 42 000 dollar på affärerna.
Advokat gripen av FBI för insiderhandel i Sobi-affär - SOBI
En advokat ska ha använt information om Sobis bud på CTI för olaglig aktiehandel. Totalt ska advokaten tjänat mer än 42 000 dollar.

Advokaten greps den 22 augusti av FBI-agenter och är anklagad för insiderhandel av den amerikanska myndigheten SEC.

Den gripna advokaten är från Brasilien och arbetade vid tidpunkten tillfälligt på en byrå i Washington D.C. där han otillbörligen skaffade sig information om ett förvärv av ett av byråns kundbolag, det amerikanska börsbolaget CTI BioPharma. Enligt anklagelserna var det information det svenska läkemedelsbolaget Sobi och deras förhandlingar om att förvärva CTI.

I maj 2023 nådde förhandlingarna sin slutfas och den 9 maj lämnade Sobi ett bud på 9,10 dollar/aktie som CTI var villiga att acceptera. Samma dag köpte advokaten mer än 10 000 aktier i CTI som han dagen därpå sålde, efter att affären offentliggjorts, vilket han tjänade mer än 42 000 dollar på. Advokatens handel skedde enligt anklagelserna i strid med värdepapperslagar och advokatbyråns interna policys.

Advokaten uppges även handlat med värdepapper i andra bolag som representerades av advokatbyrån nära inpå stora tillkännagivanden från företagen.

Rättegångsförhandlingar förväntas inledas den 1 november 2023. Insiderhandel kan ge högst 20 års fängelse i USA.

Sobi genomförde nyligen företrädesemission på 6 miljarder kronor, något Affärsvärlden rapporterat om. Motivet till emissionen var att betala tillbaka delar av de brygglån som togs upp i samband med förvärvet av CTI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.