Advokater vinnare på fler affärer
Under 2004 stannade omsättningen för affärsjuristerna på 5,6 miljarder kronor. Tillväxten blev sex procent, den lägsta nivån på 2000-talet. Mannheimer Swartling, Vinge och Linklaters bevakade sina positioner i täten men endast Vinge lyckades visa tillväxtsiffror. Tillväxten var betydligt starkare i gruppen av mellanstora byråer där Setterwalls, Lindahl, Glimstedt och Wistrand kunde öka omsättningen med mellan 10 och 23 procent.
Det råder delade meningar om de största byråerna har nått ett tillväxttak på den svenska marknaden. Ett tecken på att tättrion själva inte är helt nöjda med utvecklingen är de färska rekryteringarna av externa chefer med fokus på affärsutveckling till Vinge och Linklaters i Stockholm. De ljusare tongångarna i näringslivet och på aktiemarknaden gör dock att branschen i stort just nu rapporterar positiva tongångar på bred front. Ett ökande antal företagsaffärer har gjort att efterfrågan på juridisk rådgivning har ökat markant.
– Vi har inte haft en så här hög beläggning sedan 2000. Transaktionsaktiviteten är fantastisk och sett till värdet på affärerna har vi redan gjort mer på transaktionssidan hittills i år än vad vi gjorde under hela fjolåret, säger Jörgen Durban, managing partner på Linklaters.
Merparten av transaktionerna på marknaden genereras främst inom riskkapitalbranschen samt i fastighetssektorn. På börsen har ett par bolag den senaste tiden aviserat konkreta noteringsplaner, om denna trend håller i sig påverkas också affärsjuristerna positivt. Ett inte lika konjunkturberoende område som ger mycket uppdrag är processer och tvistlösning. Intrycket i branschen är att den anglosaxiska traditionen att göra upp i domstol har fått allt större inflytande i Sverige. Ett enskilt processområde som blivit allt större rör offentlig upphandling. Det har blivit betydligt vanligare att den förlorande aktören överklagar ett beslut och då samtidigt kopplar in advokater.
Även frågor som rör etik och bolagsstyrning har lett till ökad efterfrågan som en följd av den svenska koden för bolagsstyrning och de amerikanska Sarbanes Oxley-reglerna.
En tydlig signal om att tiderna är bättre för affärsjuristerna är den ökande efterfrågan på nya jurister. 2004 ökade antalet jurister på byråerna tydligt jämfört med föregående år och branschen signalerar ett omedelbart behov av nya medarbetare.
– De flesta byråer har legat relativt lågt med rekryteringen de senaste åren och nu finns det ett uppdämt behov. Jag tror att det kommer att vara ett fortsatt rekryteringstryck hos de olika byråerna, säger Staffan Eklöw, vd på advokatfirman Lindahl.
Det ökande rekryteringsbehovet har också lett till en dragkamp om toppnamnen i branschen. Mannheimer Swartling har under 2005 tappat Carl Gustaf De Geer och Göran Nyström som har gått till Vinge medan Axel Calissendorff rekryterades av finländska Roschier Holmberg som öppnar eget kontor i Stockholm. I september svarade Mannheimer med att rekrytera Stefan Widmark från Vinge. Ett annat exempel på den ökade rörligheten på delägarnivå är att Stefan Bernhard lämnar Linklaters för Bird & Bird.
Konkurrensen i branschen ökar i takt med att tiderna blir bättre. Klienterna efterfrågar allt mer juridiska tjänster men samtidigt lägger de mer tid på att utvärdera utbudet av advokater och kräver ofta bättre kontroll på kostnaderna innan de bestämmer sig för en viss rådgivare. Rena upphandlingar blir vanligare. I branschen talas det därför allt mer om behovet av en större affärsmässighet och att ha kunden i fokus.
– Konkurrensen har hårdnat. Som advokater ska vi visa kollegialitet mot varandra men jag tycker att man ser mindre av det och mer av en rövarmentalitet. Vi har fått ett visst inflytande från utländska byråer, där man kanske är van att ta i lite hårdare, säger Fredrik Ramberg på Ramberg advokater.
En genomgång av de större bolagsköpen i Sverige i år visar att utländska budgivare finns med i merparten av affärerna. Det betyder att de svenska affärsjuristerna också får konkurrens av utländska rådgivare. Under de senaste månaderna har, förutom finska Roschier Holmberg, också brittiska Eversheds etablerat närvaro i Stockholm. Det är ett tecken på de bättre tiderna men också att de etablerade byråerna inte kan ta sina nuvarande marknadsandelar för givna.
PER AGERMAN
per.agerman@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.