Airbus överväger stämma Tyskland efter blockaden mot Saudiarabien

Flygtillverkaren Airbus, som har betydande affärsintressen i försvarsindustrin, överväger att stämma tyska staten för den blockad som kom till stånd efter mordet på Washington Post-kolumnisten och regimkritikern Jamal Khashoggi i höstas.
Airbus överväger stämma Tyskland efter blockaden mot Saudiarabien - airbus-khashoggi-700_binary_6957546.jpg

Blockaden har medfört att Airbus inte kunnat leverera ett gränsskyddssystem till landet i en affär värd 3 miljarder euro enligt uppgifter från två källor med kännedom i ärendet som publiceras av Reuters.

Stämningsplanerna gäller leveranser av produkter som drönare och inom radar-teknik värda runt 1 miljard euro, skriver nyhetsbyrån.

Enligt tyska utrikesdepartementet har blockaden också att göra med konflikten i Jemen, där Saudiarabien för ett anfallskrig.

“Vi tittar på att vidta åtgärder mot misslyckandet att agera. Vi vill tvinga regeringen att bestämma sig”, sade en av källorna till Reuters.

Sent i mars förlängde Tyskland vapenhandelsblockaden mot Saudiarabien till slutet av september. Staten har inte kommenterat om företag som inte kunnat leverera till den slutna och strikt religiösa Gulf-nationen ska ges någon kompensation.

Tyskland har satts under press från både franskt och brittiskt håll gällande blockaden och dess efterverkningar. Brittiska BAE Systems, som deltillverkar det sameuropeiska Jas-konkurrentprojektet Eurofighter i Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har sagt att blockaden mot saudiska vapenaffärer kan komma att tynga bolagets resultat och europeiska verksamheter.

Saudiarabien har bland annat köpt 48 Eurofighter i en affär värd 10 miljarder pund. Det arabiska kungadömet innehar också option på ytterligare plan.

Förespråkare för frihandel med den totalitära wahabist-regimen menade vid blockadens införande att den diplomatiska situationen riskerade att driva efterfrågan från Europas försvarsindustri till förmån för konkurrenter i USA, som inte vidtagit några sanktioner mot handel med Saudiarabien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.