Airbus utsatt för cyberattacker

Den franska flygtillverkaren Airbus har utsatts för en serie av cyberattacker som misstänks ha utförts av kinesiska entiteter, rapporterar AFP.

Attackerna ska ha utförts via ett system för Airbus leverantörer och konsulter, skriver nyhetsbyrån.

Airbus uppgav i januari i år att cyberattacker inträffat mot bolagets system, vilket lett till dataintrång. Attackerna har burit kännetecken från hackargrupper kopplade till kinesiska underrättelsetjänsten.

Intrånget sätts i samband med ett intrång som utreddes i fjol, då amerikanska myndigheter anklagade kinesiska underrättelseagenter och hackare för att ha tagit sig in i och stulit information från ett jetmotorutvecklingsprojekt.

Firman som utvecklade jetmotorn var en leverantör till såväl Airbus som amerikanska konkurrenten Boeing, skriver AFP.

Nyhetsbyrån har haft flera källor inuti den amerikanska underrättelseapparaten, som uppger att leverantören är jetmotortillverkaren Rolls-Royce och att konsultfirman är franska Expleo. Ytterligare två leverantörer förblir okända, enligt AFP.

Attackerna har det senaste året varit fyra till antalet av vad som kategoriseras som allvarliga hackningsangrepp, enligt källorna. Det finns dock även attacker sedan tidigare.

De motorer som angriparna varit ute efter information om är A400M, en motor för militära transportflyg, samt för A350.

Amerikanska myndigheter åtalade i oktober en divisionschef i den kinesiska säkerhetstjänsten för att ha stulit bolagshemligheter av aktörer i flygbranschen, bland annat från General Electrics jetmotorenhet GE Aviation.

Kina har också anklagats för att 2009 ha stulit hela ritningar till det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter från Pentagon och tillverkaren Lockheed Martin och utifrån dessa producerat kopior, den snarlika J-31 som presenterades 2014.

F-35 ses allmänt som en F-35, en större, tyngre och starkare konkurrent till Saabs svensktillverkade Gripen och europeiska Eurofighter Typhoon, som byggs av Airbus.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.