Åklagare yrkar på långt fängelsestraff för Fingerprints storägare Johan Carlström

Rättegången mot Fingerprint Cards storägare och ordförande Johan Carlström avseende misstankar om grova insiderbrott närmar sig slutmålet. Det rapporterar Dagens Juridik.
Åklagare yrkar på långt fängelsestraff för Fingerprints storägare Johan Carlström - JOHAN CARLSTRÖM
Johan Carlström, tidigare huvudägare och styrelseordförande i Fingerprint Cards Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Det har handlat om en segdragen process som inleddes hösten 2015 när Carlström åtalades för de misstänkta affärerna. Sedan dess har rättegången flyttats fram ett tiotal gånger.

Men nu är processen nära slutskedet och vid pläderingen valde åklagarsidan att yrka bland annat att 4,4 miljoner kronor ska förverkas från Carlström, som är misstänkt för totalt sex fall av grova insiderbrott. Åklagarna vill att varje brott ska bestraffas med minst fyra års fängelse. Därutöver yrkar man på ett näringsförbud i fem år.

Carlströms försvar invände mot näringsförbudet och anser istället att åklagarna inte lyckats att den påstådda insiderinformationen legat som grund för kursrörelserna.

Carlström själv ville inte uttala sig under förhandlingen men ska vara nöjd med rättegången enligt sin advokat Johan Eriksson.

”Faktum är att han vill ha rättegång. Och att han är mycket glad över den rättegång som har genomförts, att han upplever att han behandlats på ett sätt som han känner sig mycket nöjd och belåten… och han är mycket nöjd och belåten över att han nu sitter här och får sin sak prövad”, sade Eriksson. Domen kommer den 22 juni.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets