Stort intresse för aktiefonder

Nysparandet i fonder summeras till 14,8 miljoner i januari. Aktiefonder noterade stora insättningar, medan räntefonder noterade nettouttag.
Börsen, aktier, aktiefonder, blankade
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Under januari steg Stockholmsbörsens värde med 2,5% och aktiefonder uppvisade insättningar på hela 23,6 miljarder kronor, skriver Fondbolagens förening. Störst var insättningarna i branschfonder, men även Kinafonder och globalfonder uppvisade stora insättningar. Blandfonder hade ett nettoinflöde på 0,8 miljarder.

”Aktiefonder inledde det nya året med en rivstart och noterade stora nettoinflöden under januari. Spararnas stora intresse för branschfonder höll även i sig – nästan varannan fondkrona som gick in i aktiefonder letade sig dit under månaden. Trots att fonder är diversifierade i grunden är det bra att komma ihåg att fonder som riktar in sig mot enskilda branscher ofta har en hög risk. Försök därför att sprida dina risker genom att välja in flera olika branscher, länder och valutor i din portfölj för ett stabilare sparande över tid”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Nettouttag noterades emellertid från både korta- och långa räntefonder. Korta räntefonder notareade uttag på 6,6 miljoner och långa räntefonder uttag på 2,6 miljarder kronor, varav varav drygt 0,6 miljarder utgjorde nettouttag från företagsobligationsfonder.

Fondförmögenheten i Sverige ökade med 95 miljarder kronor i januari till rekordhöga 5 550 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 63% placerade i aktiefonder.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets