Aktierna som klättrar mest på börsen

Stockholmsbörsen inledde december månads handel på plus. Oväntat starkt inköpschefsindex i Kina gav stöd på finansmarknaderna.

Vid 10.30-tiden hade storbolagsindex OMXS30 ökat 0,8 procent till nivån 1.744. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX Parisbörsens CAC 40-index båda upp runt 0,6 procent och Londonbörsen med 0,7 procent.

Starkast inom Stockholmsbörsens storbolagsindex gick SKF och Sandvik, som var upp med 1,8 respektive 1,6 procent. Securitas och Ericsson klättrade båda 1,3 procent.

Som enda aktier på minus inom OMXS30 backade Tele2 0,6 procent och Telia betalades strax under oförändrad kurs.

Ett bud kom på måndagsmorgonen på Opus. Searchlight bjuder 7:75 kronor kontant per aktie. Aktien steg till 7:72 kronor i måndagens inledande handel. Opus största ägare RWC kommer inte att acceptera nuvarande budnivå.

Opus storägare nobbar budetRWC Asset Management, största ägaren i Opus, kommer inte acceptera det bud som Searchlight Capital Partners lagt på bolaget, skriver RWC i ett pressmeddelande. 

Flera rekommendationer satte avtryck i kurserna. DI skrev i måndagens tidning om en kurspotential på runt 25 procent för omsorgsbolaget Ambea och gav köpråd för aktien. Ambea steg 3,3 procent.

DI: Kurspotential på 25 procent i omsorgsbolagetDet råder rätt läge att köpa aktien i omsorgsbolaget Ambea. Det menar Dagens Industri i analysen som går under rubriken Veckan aktie. 

ABG Sundal Collier har höjt Millciom till köp (behåll). Aktien var upp 0,9 procent.

Börsveckans färska köpråd fick fart på aktierna i Generic, Hexatronic och Calliditas som steg 15 procent, respektive 4,6 och 1,9 procent. Powercell fick säljråd i tidningen och backade i inledningen.

Börsveckan: Tre aktier med köplägeTre aktier får köpråd i veckans nummer av Börsveckan.  

Dataspelsteknologiföretaget Adventure Box Technology, som tillhandahåller en online-plattform där användare själva kan skapa, dela och spela 3D-dataspel, gjord debut på First North. Aktien sjönk drygt 30 procent, till 5:20 kronor, om man jämför med den splitjusterade teckningskursen på 7:60 kronor i en nyemission som bolaget genomförde i somras.

Adventure Box Technology faller i handelsdebuten på Nasdaq First NorthDataspelsteknologiföretaget Adventure Box Technology, som tillhandahåller en online-plattform där användare själva kan skapa, dela och spela 3D-dataspel, sjönk 11 procent till 6:76 kronor när bolaget på måndagen hade handelsdebut på Nasdaq First North, om man jämför med den splitjusterade teckningskursen på 7:60 kronor i en nyemission som bolaget genomförde i somras. 

Företaget Amido, som gjorde debut på Spotlight, var ned 36 procent jämfört med teckningskursen i nyemissionen inför listningen.

Amido rasar i handelspremiärenFöretaget Amido, som levererar tjänster som ska förenkla passageadministration för fastighetsägare, föll 42 procent i måndagens debut på handelsplattformen Spotlight Stock Market. 

Bland kursförlorarna i inledningen fanns First North-bolaget Serstech, som meddelat att sannolikheten är låg för att under 2020 nå det finansiella målet om intäkter på 150 miljoner kronor, på rullande tolv månader. Aktien föll 30 procent.

På Köpenhamnsbörsen tappade Pandora 5,7 procent. Carnegie befarar att det danska smyckesbolaget Pandora kan komma med ytterligare en vinstvarning under början av 2020. Farhågorna kommer efter uppgifter till investmentbanken om att Pandoras nya it-system i USA havererade i fredags under Black Friday och många kunder fick därmed lämna butikerna tomhänta.

I Oslo var Nel ned 3,4 procent. Pareto har inlett bevakning av det norska vätgasbolaget och då med en säljrekommendation samt riktkursen 6 norska kronor.

Boozt handlades upp drygt 4 procent. E-handelsbolaget står fast vid sin helårsprognos, enligt ett pressmeddelande i samband med att Boozt informerar om utfallet av shoppinghelgen Black Friday. Boozt sänkte i mitten av november sin helårsprognos för omsättningstillväxten.

Mobilkasinobolaget Leo Vegas handlas utan rätt till utdelning om 0:60 kronor. Aktien var ned något mindre, med 0:44 kronor.

Måndagens fortsatta makroagenda innehåller från amerikanskt håll bland annat Markit industri-PMI (def) klockan 15.45, ISM industri-PMI november klockan 16.00 och JP Morgan global industri-PMI klockan 17.00.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här