Aktiespararna skeptiska till Henriksson som Swedbank-vd

Inte vad krisbanken Swedbank behöver nu, och för mycket av samma stuk som styrelseordföranden Göran Persson. Aktiespararnas vd Joacim Olsson är skeptisk till valet av Folksam-vd:n Jens Henriksson som den som ska reda ut bankens kris.
Aktiespararna skeptiska till Henriksson som Swedbank-vd - joacim-olsson-700_binary_6969658.jpg

Joacim Olsson konstaterar att Jens Henriksson, i sin egenskap av storägare och medlem av Swedbanks valberedning, varit delaktig i att utse den ledningen då problemen uppstod, och som sedan misslyckades med att reda ut problemen.

– Det gör att jag är skeptisk till valet av honom som vd. Jag hade hellre sett en erfaren bankman. Nu är det två politiker i ledningen, och det är inte optimalt. Göran Persson och Jens Henriksson har för lika profiler, de kommer båda från politiken. Det blir Göran Persson upphöjt till två, och det är för mycket av samma, säger han.

Rörelsen stärker greppet

Valet av Henriksson förstärker också kooperationens och rörelsens grepp om Swedbank. Det är inte nödvändigtvis positivt ur ett affärsmässigt perspektiv, tycker Joacim Olsson.

– Det finns en risk att det blir för mycket rörelse och för lite affärsmässighet, med för mycket internpolitiska hänsynstaganden. Det är sådana knutar som gjort att många av rörelsens företag haft svårt att utvecklas, som kooperationen och a-pressen.

Han förklarar att han, och Aktiespararna, förklarade sig nöjda med Göran Persson som styrelseordförande. Precis vad en krisbank som Swedbank behöver, tyckte han då.

– Profilmässigt var han rätt, med alla sina kontakter och sin kommunikativa förmåga. Men vi är kritiska till hans agerande på två punkter. Dels att han inte tog chansen att tillsätta en oberoende utredning av det som hänt från början då han tillträdde, dels nu då han utser Jens Henriksson som vd, säger Joacim Olsson.

Valet förvånar

Nordnets sparekonom Frida Bratt ser också frågetecken i valet av Henriksson.

– Det är en kompetent person med erfarenhet av finansbranschen, men de kopplingar han har i egenskap av storägare och ledamot i valberedningen för Swedbank gör att valet förvånar. Jag trodde att man skulle plocka en helt extern person till posten.

Folksam agerade långsamt och inte tillräckligt kraftfullt när penningtvättsskandalen i Swedbank uppdagades, menar Bratt.

– Genom sina kopplingar till Swedbank har Henriksson delvis ansvar för hur banken hanterade det här. Inte penningtvätten i sig, men kommunikationen kring den. Han var en del av bunkermentaliteten, säger Frida Bratt.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, ser däremot ganska positivt på valet av ny Swedbank-vd.

– Jag tror att det kan bli bra. Han har inte direkt bankkunskaper, men de finns i banken, och han har en bred erfarenhet inom finanssektorn. Fast ännu är det lite väl tidigt, det jag vill höra är vad han vill göra med banken, och vilka finansiella mål han sätter upp, säger han.

Storägare med nära relation

Folksam, som storägare i Swedbank, har en nära relation till banken, förklarar han, och det gör att Henriksson kan Swedbank bra.

Andreas Håkansson vill inte se problem i att Henriksson hade kopplingar till banken under den tid då problemen uppstod.

– Jag tror inte att penningtvättfrågorna varit kända utanför Baltikum. Men sedan kan man kritisera styrelsen i banken för att ha agerat svagt, men det är lite långsökt att se honom som inblandad, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets