Aktietips: Dags för bottenfiske
Sedan Nokias och Ericssons beska och omtumlande besked i sina delårsrapporter 18 respektive 22 april har telekombolagen på Stockholmsbörsen förlorat nästan en femtedel av värdet.
Även flera aktier som är oberoende eller berörs mycket lite av telekom har fallit hårt.
Ett sätt att gallra fram aktier som har blivit billigare är att jämföra förändringar i analytikernas vinstprognoser med kursutvecklingen. Har en aktie fallit utan att analytikerna har sänkt sina vinstprognoser eller om vinstprognoserna höjts utan att kursen stigit, så har det i alla fall för analytikerna blivit lättare att räkna hem aktierna.
Nedjusteringar av helårsprognoserna har varit legio efter tremånadersrapporterna. Resultaten var ingen besvikelse. Tvärtom. Fler företag överraskade positivt än negativt. Däremot har låga försäljningssiffror och pessimistiska uttalanden om framtiden tyngt såväl prognoser som aktier.
Ericssons nollresultat i år och 14 miljarder i vinst nästa år som analytikerna i genomsnitt trodde på inför rapporten har till exempel förbytts mot en förlustprognos på 20 miljarder kronor i år och plus 1 miljard nästa.
Totalt har prognoserna för 2002 och 2003 som SME sammanställt genom att fråga analytiker om de 50 största bolagens vinster justerats ned med 8 respektive 6 procent sedan 22 april, det vill säga precis före Ericssons rapport- och nyemissionsbomb.
IT- och telekombolagen står för hela nedgången. Utan dessa har prognoserna varit nästan oförändrade, upp med 1 procent för 2002 och ned lika lite för nästa år.
På börsen finns det flera aktier där prognosen och aktien inte har följt varandra. För ett dussin av de större företagen har kursen rasat med mer än 10 procent och prognoserna i år eller nästa år höjts eller som mest sänkts med 5 procent. Dessa aktier kan sägas ha blivit billigare.
Teleoperatörerna tillhör gruppen och av dem är det bara Europolitan som tros tjäna mindre pengar i år än nästa. Samtidigt har placerarna sänkt kurserna 25-35 procent på att miljardinvesteringarna i nästa generations mobiltelefoni inte kommer att betala sig.
Även Nokia, oro finns för tapp av marknadsandelar och svag systemförsäljning och IT- bolagen IBS och WM-data, överetablering, har fått se kurserna backa utan att prognoserna sänkts i samma grad.
Läkemedelsbolagen har utvecklats knackigt i år. Rädsla finns att Astra Zenecas hjärt-kärlmedicin Crestor ska bli försenad och Pharmaciakursen lider av svag försäljning av cancerpreparatet Camptosar och smärtlindraren Celebrex. Några större pronossänkningar har det dock inte blivit.
Samma sak gäller H&M, Skanska, Trelleborg och Volvo. Kanske har de fallit för långt.
En annan företagsgrupp värd att studera är den där analytikerna överraskats positivt och därför har justerat upp sina prognoser, men där kursen (ännu?) inte har stigit.
Tre verkstadsföretag har fått se sina prognoser lyfta. Electrolux överraskade glatt i sin rapport och analytikerna har höjt helårsprognosen för 2002 med 9 procent och nästa års prognos med 4. Samtidigt har aktien fallit med 6 procent.
Fordonsföretagen Haldex och Scania gjorde också väl ifrån sig vid senaste rapporten och vinstprognoserna har skruvats upp sedan dess. Kursen för Haldex har däremot sjunkit med 3 procent och Scanias aktie har stigit med måttliga 2 procent. Köpläge?
Naturligtvis gäller även det omvända, att kurslyft utan prognoslyft betyder dyrare aktie.
Ett varningens finger lyfts därför för Nobel Biocare. Kursen har rusat iväg med 18 procent trots att vinstprognoserna bara justerats upp med någon procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.