Ålandsbanken sågar Kinnevik-ordförandens öppning: ”Höjer risken”

I en Afv-intervju öppnar Kinneviks ordförande för att göra sig av med Tele2. Öppningen sågas av Ålandsbanken. "Vi är ytterst skeptiska till en sådan manöver", skriver bankens fondbolag i en morgonkommentar.
tele2
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter att ha klivit ner från scenen på Skagen Fonders nyårskonferens fick Affärsvärlden en exklusiv intervju med Kinnevik-ordföranden James Anderson. På frågor om Tele2 öppnade han för att framöver göra sig av med investmentbolagets största innehav.

”Det är något att diskutera, ja”, sa James Anderson till Affärsvärlden.

På frågan vad det skulle innebära för Kinnevik svarade Anderson:

”Det skulle stötta den strategi som kom till år innan jag gick med, att bli ett bolag som fullt ut äger tillväxtbolag.”

Lika övertygade om manövern är inte Ålandsbankens fondbolag, som beskriver öppningen i ett morgonbrev som ett sätt för Kinnevik att ”finansiera den fortsatta expansionen inom olönsamma teknologibolag”.

”Vi är ytterst skeptiska till en sådan manöver, då Kinnevik efter en eventuell försäljning skulle stå helt utan återkommande kassaflöden vilket ytterligare skulle höja den finansiella risken i bolaget. Innehavet i Tele2 har ett värde på ca 12.3 mdr SEK motsvarande ca 44 SEK/aktie i Kinnevik (43% av marknadsvärdet). Tele2 genererar knappt 1 mdr SEK/år i utdelningar till Kinnevik”, skriver Ålandsbankens fondbolag.

Tele2:s aktie faller

Efter uttalandena från James Anderson tappade Tele2:s B-aktie omkring 3% under torsdagsmorgonen. Det innebär att drygt 2 miljarder kronor i börsvärde har utraderats.

Kinneviks aktie lyfter däremot på torsdagen och hör till de största vinnarna på Large Cap-listan.

Läs också: 

Kinnevik öppnar för att göra sig av med Tele2: ”Skulle stötta vår strategi”

Miljardtapp för Tele2 efter Kinnevik-toppens utspel

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets