Alecta oroar sig för inflation – minskar exponering mot aktier och obligationer

Tjänstepensionsjätten Alecta sänker sin exponering mot aktier och obligationer. Bakgrunden är att man är oroad för inflationen. Det rapporterar Bloomberg News.
Aktier, Fonder
Foto:TT
Pensionsbjässen kommer istället att öka investeringarna inom alternativa investeringar såsom bostäder och infrastrukturprojekt.

”På längre sikt kan vi se en stigande inflation och det är en av anledningarna till att vi justerar om portföljen mot mer verkliga tillgångar”, säger företagets investeringschef Hans Sterte i en intervju med nyhetsbyrån.

Alternativa investeringar skall öka från dagens andel om 12% till 20% 2024. Exempelvis har företaget investerat i Telias master i Norge och Finland, Stockholm Exergi, Stena Renewables samt Epidemic Sound.

Alecta är Sveriges tyngsta pensionsförvaltare och förvaltar kapital åt totalt 2,5 miljoner människor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets